A verseny végeredményét látványos környezetben, a Balaton közepén, egy kompon hirdették ki. A győztes fagylalt nemcsak a gasztronómiai különlegességek kedvelőinek nyújt felejthetetlen élményt, hanem várhatóan a nyári szezon egyik legkedveltebb desszertjévé is válik. A Balaton fagyija verseny célja, hogy elismerje a térség fagylaltkészítőinek magas színvonalú munkáját, népszerűsítse a helyi alapanyagokat, és tovább erősítse a régió gasztronómiai vonzerejét.
Idén a veszprémi Füge Fagyiudvar különleges alkotása nyerte el a megtisztelő kitüntetést. A Mekkóstollak fantázianévre keresztelt fagylalt egyedi ízvilágának sikerült meghódítania a szakmai zsűri szívét.
A fagylalt főbb ízjegyeit a rozmaring, a sült és sós mandula, valamint a krémes kecskesajt adja.

Balaton fagyija: az íz, az állat és az innováció is tarolt
A Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke, Fekete Tamás hangsúlyozta, hogy a 17 balatoni fagyizó és cukrászda által nevezett 31 fagylaltot szigorú szempontok alapján értékelték. Az íz, az állag, a megjelenés és az innováció mellett kiemelt figyelmet kapott a regionális alapanyagok felhasználása is. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést jelent a készítőjének, hanem a nyári szezon egyik legnépszerűbb édességévé is válik, a győztes fagylaltozók pedig igazi turistacélpontokká válnak.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a zsűri tagja kiemelte a mezőny erősségét, hangsúlyozva, hogy a versenyzők többsége természetes, minőségi és sokszor helyi alapanyagokból készítette el alkotásait, magas szakmai színvonalon.A szervezők jóvoltából a győztes fagylalt receptje hamarosan bárki számára elérhetővé válik, így a Balaton régió bármelyik cukrászdája elkészítheti azt.
Különdíj is született
A versenyen különdíjjal jutalmazták a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda Vad szerenád fantázianevű fagylaltját, a balatonszemesi Margaréta Fagyizó Nem norMálna kreációját, valamint a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Füred kincse elnevezésű édességét. A BTSZ sajtófelelőse, Éskovács Péter elmondta, hogy a tavalyi győztes fagylaltból május és szeptember között mintegy 20 ezer gombóc fogyott, a nyári hónapokon kívül pedig a nyertes fagyizó forgalma 15-20 százalékkal nőtt az előző évhez képest - írja az MTI.
(Borítókép: Fagyi. Illusztráció: Getty Images)