Sokan érezzük úgy, hogy egy ital – különösen, ha hideg – valahogy finomabbnak tűnik, ha szívószállal isszuk. De vajon mi áll ennek a hátterében? A válasz a tudományban keresendő, pontosabban abban, hogyan érzékeljük az ízeket.
Az ízlelés és a szaglás sokkal jobban összekapcsolódik, mint azt talán sokan elsőre gondolnánk. Amikor iszunk vagy eszünk, nemcsak a nyelvünkön található ízlelőbimbók dolgoznak, hanem az orrunkban lévő receptorok is, amelyek érzékelik az illékony szerves vegyületeket. Ezek a vegyületek jelentős szerepet játszanak az ital vagy étel aromájának kialakulásában, ráadásul hő hatására még intenzívebbé válhatnak.
De mi változik, ha szívószállal iszunk?
A válasz kulcsa tehát a hőmérsékletben és az adagolásban rejlik. Képzeljünk el egy hideg turmixot: ha közvetlenül kortyoljuk pohárból, egy nagy adag jeges ital kerül a szájunkba, ami annyira lehűti az ízlelőbimbókat, hogy azok átmenetileg kevésbé érzékenyek lesznek. Így a csokoládé vagy vanília íze tompábbnak tűnhet, és az aromás vegyületek sem jutnak el hatékonyan az orrba.
Szívószállal azonban kisebb kortyokban jut a turmix a szájba, így van ideje enyhén felmelegedni, mielőtt lenyelnénk. Ez lehetővé teszi, hogy az illékony vegyületek jobban felszabaduljanak és eljussanak az orrhoz, ahol az aromák végül igazán kibontakozhatnak. Az eredmény: egy édesebb, gazdagabb, élvezetesebb ízélmény.
(Roadster)
(Borítókép: Újrahasználható szívószálak egy üdítőben. Illusztráció: Getty Images)