Hosszú repülőút előtt csábító lehet egy csésze kávéval, teával vagy egy pohár alkohollal ellazulni, ám egy volt légiutas-kísérő szerint vannak italok, amelyeket jobb messziről elkerülni.

1. Csapvíz, tea, kávé

Egy alapszabály minden tapasztalt utas számára ismert: ne fogyasszunk olyan folyadékot, amely nem gyári csomagolásban van. A repülőgépek víztartályait ritkán – vagy szinte soha – nem tisztítják, így a belőlük készült kávé, tea vagy csapvíz higiéniai szempontból kifejezetten aggályos.

„Beszéljen csak egy légiutas-kísérővel – mi sem isszuk meg a kávét vagy a teát. Ugyanabból a tartályból származnak, és egyszerűen gusztustalanok” – idéz a Daily Express egy korábbi nyilatkozatot egy légiutas-kísérőtől

2. Alkohol

Bár egy pohár bor vagy sör ártalmatlannak tűnhet, a repülés közbeni alkoholfogyasztás könnyen kiszáradáshoz vezethet – különösen hosszútávú járatokon. A kabin alacsony páratartalma eleve fokozott folyadékvesztéssel jár, amit az alkohol tovább ronthat.

3. Narancslé

Bár a narancslé frissítő és vitaminokban gazdag, ráadásul palackban kapható, tehát biztonsággal fogyaszthatnánk, savassága miatt mégis ezen a listán szerepel: a nyomáskülönbség miatt fokozhatja a refluxot és a gyomorégést.

+1 Nem palackozott víz

Bármilyen víz, amely nem zárt palackból származik szintén kerülendő. Az ilyen vizek ugyanabból a tartályból származnak, mint a kávé vagy tea alapja – vagyis nem garantálható a tisztaságuk.

(Express)

(Borítókép: Egy légiutas-kísérő felszolgál a repülőn. Illusztráció: boonsom/Getty)