1. Csapvíz, tea, kávé
Egy alapszabály minden tapasztalt utas számára ismert: ne fogyasszunk olyan folyadékot, amely nem gyári csomagolásban van. A repülőgépek víztartályait ritkán – vagy szinte soha – nem tisztítják, így a belőlük készült kávé, tea vagy csapvíz higiéniai szempontból kifejezetten aggályos.
„Beszéljen csak egy légiutas-kísérővel – mi sem isszuk meg a kávét vagy a teát. Ugyanabból a tartályból származnak, és egyszerűen gusztustalanok” – idéz a Daily Express egy korábbi nyilatkozatot egy légiutas-kísérőtől.

2. Alkohol
Bár egy pohár bor vagy sör ártalmatlannak tűnhet, a repülés közbeni alkoholfogyasztás könnyen kiszáradáshoz vezethet – különösen hosszútávú járatokon. A kabin alacsony páratartalma eleve fokozott folyadékvesztéssel jár, amit az alkohol tovább ronthat.
3. Narancslé
Bár a narancslé frissítő és vitaminokban gazdag, ráadásul palackban kapható, tehát biztonsággal fogyaszthatnánk, savassága miatt mégis ezen a listán szerepel: a nyomáskülönbség miatt fokozhatja a refluxot és a gyomorégést.

+1 Nem palackozott víz
Bármilyen víz, amely nem zárt palackból származik szintén kerülendő. Az ilyen vizek ugyanabból a tartályból származnak, mint a kávé vagy tea alapja – vagyis nem garantálható a tisztaságuk.
(Express)
(Borítókép: Egy légiutas-kísérő felszolgál a repülőn. Illusztráció: boonsom/Getty)