Nemrég beszámoltunk róla, hogy 2025-ben a veszprémi Füge Fagyiudvar különleges alkotása lett a Balaton fagyija cím nyertese. A Mekkóstollak fantázianévre keresztelt fagylalt egyedi ízvilágának sikerült meghódítania a szakmai zsűri szívét, melynek a főbb jegyei a rozmaring, a sült és sós mandula, valamint a krémes kecskesajt.
Most pedig újabb különleges fagylalttal lehet találkozni a Balaton mellett: igaz, ez egyelőre nem nyert semmi díjat, azonban annál különlegesebb gasztronómiai élményt kínál. Az új íz egy karamellás, csokis-mogyorós alapú édesség, amelyet a ropogós tücsökszórás tesz igazán egyedivé – írja a Sonline.
A szúnyogok ihlették
„Tavaly nyáron éjfél körül egy éjszakai fürdőzésen támadt az ötlet. Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna. Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök, és a tücsökfagyi” – mesélte a portálnak Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó cukrásza, aki megalkotta az édességet.
Németországban korábban volt már kísérlet rá, hogy rovarlisztből készítsenek fagylaltot, azonban egész tücsökkel korábban még nem próbálkoztak. A Ciripella alapja a karamellás, csokis-mogyorós Gianduja fagylalt, amelyet sós karamellás tücsökkel szórnak meg a vendég kérésére. A rovarokat Csehországból rendelik, és a cukrász szerint az ízük leginkább a napraforgómagra hasonlít.
Hatalmas a népszerűsége
Pálfi Attilától nem állnak messze az extrém ízek, hiszen a Vitorlás Fagyizó kínálatában már több fagyi különlegességet is megálmodott. Ilyen például a mentás uborka, hekkes, valamint sajtos-tejfölös lángos fagyi is, ami a tavalyi Balaton Fagyija versenyen különdíjat is kapott. A Ciripella azonban minden korábbi sikert felülmúl a vendégek körében.
Ez még a lángosos fagyimnál is jobban fogy. Már rendelnem is kellett újabb adag tücsköt.
Meglep, hogy mennyire nyitottak az emberek. Nemcsak a bevállalós fiatalok kóstolják meg, hanem idősebb vendégek is bátran kipróbálják” – árulta el a cukrász, aki azt is hozzátette, hogy a nyári szezonban további különlegességekre lehet számítani, mivel a célja, hogy egy teljesen új színt vigyen a szakmájába.
(Borítókép: Fagyik. Illusztráció: Getty Images)