Tilos régi alsógatyával autót mosni, rénszarvasoknak az utcán párzani, férfinak alvó nőt csókolni, a titkárnőnek kettesben maradni a főnökével, a tűzoltóknak meztelen nőt menteni - íme egy csokornyi az Egyesült Államok egyes államainak, településeinek törvénykezési vadhajtásaiból.
Mindez csupán néhány példa a közerkölccsel kapcsolatos helyi rendelkezések százaiból, amelyek az Egyesült Államokban valaha léteztek, vagy ma is léteznek. Legtöbbjük papíron ugyan még érvényben van, de már nem alkalmazzák.

A Georgia állambeli Quitmanben például törvénybe ütközik az, aki a kirakatbabákat úgy öltözteti át, hogy közben nem húzza le a rolót. Floridában az egyedülálló nők vasárnap nem ugorhatnak ejtőernyővel, és a marylandi Halethorpe-ban Bálint-naptól függetlenül egyetlen másodpercre korlátozzák a csókolózás idejét.

Az új-mexikói Ratonban papíron már az is tilos, hogy valaki kimonóban lovagoljon, nem nehéz tehát elképzelni, milyen büntetést vonhatott volna magára Janet Jackson mellének megmutatásával, ha ezek a jogszabályok a gyakorlatban is érvényesülnének még.

A régi törvények összegyűjtésén fáradozó kutatók maguk is elismerik, hogy e jogszabályok közül néhányat nem sikerült verifikálni, vagyis nem kizárt, hogy esetükben puszta mendemondáról van szó. A legtöbben ma már csak mosolyognak ezeken az előírásokon, bár nem biztos, hogy mosolyra fakad az, akit Arkansas államban, Little Rock városban flörtölésen kapnak az utcán, mert őt akár 30 napi elzárással is büntethetik. A kaliforniai Pasadenában inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt: itt már az is törvénysértés, ha egy titkárnő kettesben tartózkodik egy helyiségben a főnökével.

Az arizonai Tucsonban törvény szerint csak férfiak viselhetnek nadrágot, viszont a floridai Miamiban a férfiaknak tilos vállpánt nélküli ruhát hordani. A coloradói Loganban büntetés fenyegeti azt a férfiút, aki megcsókol egy alvó nőt. Az már nem is meglepő, hogy a georgiai Columbia városkában férfiaknak és nőknek egyaránt tilos kihívó pózban mutatkozni a házuk előtti teraszon. Chicagóban tilos pizsamában horgászni, és St. Louisban (Missouri) tűz esetén a tűzoltók csak akkor menthetnek ki egy nőt, ha legalább hálóing van rajta. Az új-mexikói Carlsbadban különösen délben ajánlatos erkölcsösnek lenni: az ebédszünetben tilos nemi életet élni az autóban, hacsak le nem függönyözik a kocsi ablakait.

Maine államban, Portlandban a férfiak segíthetnek a nőknek a takarításban, de jaj nekik, ha a tollseprűvel megcsiklandozzák a hölgy állát. Az Ohioi Portlandban kizárt, hogy a hölgyek lakkcipőt öltsenek, mert abban visszatükröződhet alsóneműjük.

Ösztöneiknek még az állatok sem engedhetnek mindig. Az alaszkai Fairbanksben tilos a rénszarvasoknak a nyílt utcán közösülni. A kaliforniai San Franciscóban pedig ugyan szabad autót mosni, de ehhez tilos régi alsónadrágot használni - és ez még csak néhány példa a fura amerikai jogszabályokra.