horoszkóp

Balkezes hamburgerre és spagettifára gerjedtek

MTI
2007.03.30. 09:12
Egyebek közt balkezes hamburgerrel, spagettifával és nejlonharisnyával színessé tehető fekete-fehér tévéadás hírével bolondította a világsajtó az utóbbi fél évszázadban április elseje alkalmából azt, akit tudott. És elég sokakat tudott.

Az Egyesült Államokban lévő San Diego-i Átverés Múzeum összeállította az elmúlt fél évszázad április elsejei álhíreinek élbolyát részben aszerint, hogy milyen sokan dőltek be nekik.

Spagettit a fáról, harisnyát a tévére

A sort a brit BBC nyitja azzal az 1957-es tévériportttal, amelyben rekord-spagettitermést takaríthattak be a svájci parasztok az enyhe télnek és a kártevő spagettizsizsik sikeres kiirtásának köszönhetően. A képeken a gazdák marokszám szedték a spagettit fákról. A tésztaszüret komoly sikert aratott: tömegével telefonáltak a nézők, hogy megtudhassák, miként termeszthetnének maguk is spagettit.

1962-ben Svédországban még csak egyetlen tévécsatorna működött, az is csupán fekete-fehérben sugározta adását. Április elsején aztán a tévé műszaki szakértője felbukkant a hírek között, és örömmel közölte, hogy egy technikai újításnak hála, színesben is láthatják már a műsort a nézők, ha nejlonharisnyát húznak tévéikre. Az eredmény: elég sokan nekiálltak tévét harisnyázni, és tényleg színes lett az adás. Igaz, csak 1970-re és harisnya nélkül.

Lebegjen a Jupiter segítségével!

1976-ban egy tekintélyes brit csillagász, Patrick Moore a rádió révén tudatta a lakossággal, hogy olyan asztronómiai csodát tapasztalhatnak, amely az életben csak egyszer adódik: a Pluto a Jupiter mögé kerül, a Föld gravitációs ereje pedig kis időre erősen meggyengül. Aki a kellő pillanatban felugrik, annak szenzációs lebegésben lehet része. Több százan telefonáltak áradozva és őszinte hálával az élményért.

1998-ban az Egyesült Államokban egy Tudomány és Ész című hírlevél tudatta, hogy Alabama államban a Pí-t 3,14-ról a bibliai értékre, 3,0-ra kerekítették.

Nem kérték a balkezes hamburgert

Ugyancsak 1998-ban harangozta be a Burger King amerikai gyorsétkezdelánc teljes oldalas sajtóhirdetésben, hogy 32 millió amerikai kedvéért kifejlesztette a balkezes hamburgert, amelyben ugyan ugyanaz van, mint az eddigi jobbkezesben, ám 180 fokkal elforgatva.

A hatás: ezrek kértek balkezes hamburgert, de sokan voltak azok is, akik rendeléskor közölték, hogy jobbkezesek, és ragaszkodnak az eredeti változathoz.