A háziállatok gyakran környezetük idegeire mennek, harapnak, rúgnak, karmolnak, csípnek, vagy éppen hangosak, gazdáik pedig bármire készek kedvenceik megvédése érdekében. Alighanem ez a magyarázata annak, hogy nagyon sok perben állatok a főszereplők.

Kanári kómában

Egy német kanári-tulajdonos például egészen a tartományi legfelső bíróságig elment, hogy elérje: engedjék el neki a gyorshajtás miatti büntetést. Arra hivatkozott, hogy kómába esett kismadarát próbálta minél gyorsabban eljuttatni az állatorvoshoz. A bíróság a bírságot kiszabó rendőrség javára döntött.

Kié legyen a kutya?

Válóperekben különösen gyakori szereplők az állatok. A németországi Bad Mergenheimben egy házaspár ugyan el akart válni egymástól, de az imádott uszkártól nem. Ezért a férj rendszeres láthatásért indított pert. A bíróság a nehéz kérdés megítélésébe bevont egy állatpszichológust is, s mivel az nem látott veszélyt a láthatásban az eb számára, a gazdi jogot szerezett havonta kétszeri sétáltatásra.

Ugatni tilos

Nagyon sok esetben az a per tárgya, hogy egy háziállat lármás - itt legtöbbször kutyákról van szó. A német bíróságok ilyenkor rendszerint "ugatási időt" állapítanak meg. Ez többnyire reggel 7-8 órától este 19-20 óráig tart. Az ugatás ideje ezen belül összességében nem haladhatja meg a 30 percet, és még az ebédidőt is be kell tartani. Hasonló ítélet született a müncheni tartományi bíróságon a Blasi nevű kakas ügyében, amely a szakértő megállapítása szerint 75 decibeles hangerővel kukorékolt.

Csúnya csótány

Született már ítélet a csótányok javára is. Egy német turista eldobta a ruháit, amelyeken Tunéziában csótányok másztak át. Bad Homburgban úgy döntöttek a bírák, hogy a csótány ugyan csúf, de alapvetően nem veszélyes, ezért az ijedős hölgynek nem volt oka eldobni holmiját, ezért nem is jár neki ezért kártérítés.

Állatok világa

Hawaiiban két német azért hagyta el éjnek évadján pánikszerűen a szállodát, mert gekkót látott a mennyezeten. A frankfurti tartományi bíróság azonban nem ítélt meg kártérítést, mert veszélytelennek minősítette a kicsi gyíkot. A megrémült turisták okítására, valamint saját ítéletének alátámasztására még Brehm: Az állatok világa című könyvéből is idézett, miszerint "a gekkók csak azokra hatnak visszataszítóan, akik nem veszik maguknak a fáradságot, hogy megfigyeljék őket".