Büntetést fizetnek a lógós diákok Amerikában

2004.03.04. 11:45
Néhány amerikai diáknak mostantól valóban sokba kerül, ha elkésik az iskolából. Az Utah állambeli Lehi Középiskolában ugyanis 5 dollárt fizet minden diák, akit becsengetés után az osztálytermen kívül látnak a szigorú tanárok.
A büntetést ezen a héten vezették be, miután a tanárok minden más módszert hatástalannak találtak a diákokkal szemben, akik az órákat rendszeresen a folyosón töltötték az osztályterem helyett.

Kizárják őket

Az új, cseles rendelet szerint a tanárok naponta egyszer, órakezdéskor bezárják a tanterem ajtaját, így a lógós diákok később már nem tudnak bejutni a terembe. Minden nap zárt ülésen döntenek arról, hogy aznap melyik órán kell kulcsra zárni az ajtókat, ezeket az időpontokat természetesen csak a tanárok tudják, a diákok előtt titok. Így azok a diákok, akik nem érnek be a terembe a figyelmeztető csengetés után, zárt ajtókra találnak, és innentől kezdve biztos a lebukás.

Az elkésett diáknak ezek után két lehetősége marad, vagy kifizeti az 5 dolláros büntetést, vagy vállalja, hogy másnap reggel fél héttől nyolcig a tanulóteremben üldögél és elmélkedik vagy tanul. Ha a diák nem rója le büntetését, akkor következő szemeszterben nem engedik beiratkozni az iskolába.

Tömeges lógás

A tanárok természetesen siettek leszögezni, hogy a diákok által kifizetett összegeket teljes egészében a tanulók és az iskola javára fordítják. Az iskola igazgatója, Sheldon Worthington megérti, hogy sokan csodálkoznak az általuk bevezetett szabályon, de mint elmondta, már egyszerűen nem tudtak más megoldást kitalálni, hiszen mintegy két-háromszáz diák mindig a folyósón őgyelgett az órák helyett.

Hétfő reggel, az újdonsült szabály bevezetése után rögtön 16 diákot megbüntettek és az igazgató szerint máris érezhető a javulás. "Ma ebéd után lenéztem a folyósóra és csak három gyereket láttam ott, a megszokott negyven ötven helyett. Nem szeretnénk mi hasznot húzni a gyerekekből, ez az egész inkább az ő javukat szolgálja, hogy könnyebb legyen számukra az érettségi."

A diákokat azonban megosztotta az új rendelet. A jó diákok ugyanis egyetértenek azzal, hogy a lógósokat meg kell büntetni, de szerintük a bírság nem igazságos azokkal szemben, akik mindig ott ülnek az órán, és csak néha késnek.