Itthon még nem trendi az apák napja

2004.06.18. 16:13
Május első vasárnapja már régóta az édesanyáké, ám az egyenjogúság hazájában, az Egyesült Államokban úgy gondolták, igazságtalanság volna csak őket ünnepelni. "Apa is csak egy van!" felkiáltással kitalálták, hogy június harmadik vasárnapja legyen ezentúl az édesapák ünnepe.
Nem jegyezték fel, hogy kinek a nevéhez fűződik az apák napja ötlete, csak az biztos, hogy az édesapák megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a XX. század elején. Egyesek szerint a nyugat-virginiai Mrs. John Dodd indította el apja tiszteletére, aki megözvegyülve is becsülettel gondoskodott gyermekeiről. Mások szerint a Washington állambeli Spokane városában 1910 júniusában emlékeztek meg először az apákról Sonora Smart kezdeményezésére, akinek ugyancsak özvegy édesapja egyedül nevelte hat gyermekét.

Az első konkrétum Calvin Coolidge elnök nevéhez fűződik, aki 1924-ben felvetette a nemzeti apák napja ötletét, míg végül 1966-ban Lyndon B. Johnson elnök rendeletben hivatalosan is apák napjává nyilvánította június harmadik vasárnapját.

Külföldön már bevett szokás, itthon még nem divat

Ma már a világ számos pontján köszöntik e napon a gyermekek az édesapjukat (másutt augusztusban, illetve novemberben). Az ünnepnek nincsenek még általánosan elfogadott és meghatározott kötött formái, mindenki úgy fejezi ki édesapja iránti szeretetét, ahogy azt szíve diktálja. Az apák napjának világszerte egyre szélesebb körű elfogadottságát jelzi, hogy a nemzetközi internetes képeslap- és csomagküldő oldalakon egyre többször találhatunk már az anyáknapi kártyák mellett édesapákat köszöntő üdvözlőlapokat, ajándékokat is.

Az itthoni oldalakon egyelőre úgy tűnik, nem honosodott meg ez a kategória, pedig Magyarországon már 1994 óta dolgozik a miskolci székhelyű United Way az apák napja meghonosításán. Bár ennek már tíz éve, hazánkban még mindig nem olyan elterjedt ez az ünnep, mint az anyák napja - noha apa is csak egy van, és az ő feladatuk sem könnyű.