horoszkóp

A horoszkóp mégse számít

2006.04.26. 12:02
Most már tudományosan is bizonyított, hogy teljesen mindegy, ki mikor született. Ezt komoly vizsgálattal bizonyították be dán és német kutatók, szóval nem csak úgy jósolgatnak.

A csillagjegyek és a jellemvonások között nincs összefüggés, vagyis a születés ideje, és vele a csillagjegy nem befolyásolja a személyiségjegyeket - állapították meg dán és német kutatók egy széleskörű vizsgálattal.

Korábbi vizsgálatok egyes elemei ugyan utaltak arra, hogy egyes személyiségjegyekre - mint a spontaneitás, vagy a kockázatvállalás - hatással vannak a csillagjegyek, de a tudósok 15 ezer embert felölelő bevonásával készült, igen széleskörű elemzésben kimutatták, hogy ilyen befolyásra nincs bizonyíték. Ez cáfolja azt az elterjedt nézetet is, hogy a minden csillagjegyhez tipikus jellemvonások társulnak - írta a wissenschaft.de című német tudományos hírportál.

Nagy minta

A kérdést, hogy a születés ideje befolyásolja-e egy ember intelligenciáját, személyiségét tudósok első ízben a múlt század negyvenes éveiben kezdték el tudományos módszerekkel vizsgálni, de egészen világos kép a mai napig nem alakult ki. Akadtak arra utaló jelek, hogy az év elején vagy nyáron születettek intelligensebbek azoknál, akik ősszel vagy télen jöttek a világra. Más tanulmányok viszont arra utaltak, hogy a hidegebb hónapok szülöttei befelé fordulók, impulzívabbak, és kevésbé hajlamosak a neurózisokra. A kitartás, önzés, óvatosság és kíváncsiság is összekapcsolódott egyes születési időpontokkal, s mindezen hatások a feltételezések szerint összefüggnek még az életkorral és a nemmel is.

Az új kutatást vezető Peter Hartmann és kollégái szerint a zavart az okozhatta, hogy, korábban mindig csak kicsi csoportokat vizsgáltak. Ezért a mostani elemzéshez igen széles mintával dolgoztak: két adatbankból vett, összesen több, mint 15 000 személy adatait hasonlították össze. Közülük 4321 középkorú férfi volt, akik részt vettek a vietnami háborúban, így az intelligencia-hányadosuk, születésnapjuk és személyiségprofiljuk ismert volt, a további 11 448 fiatalról 15 és 24 éves kor között pedig születési idejüket és intelligencia-hányadosukat tudták.

Semmi összefüggés

Az eredmény olyannyira egyértelmű volt, hogy magukat a kutatókat is meglepte. Statisztikai szempontból egyáltalán nem volt jelentősebb összefüggés a születés ideje és a jellemvonások között, továbbá a születési hónapnak olyan csekély volt a befolyása az intelligenciára, hogy annak a gyakorlatban nincs jelentősége.

Ezen vizsgálat alapján ugyan nem lehet azt mondani, hogy az asztrológiát mint olyat teljes egészében el lehet utasítani, de közvetlen összefüggéseket az egyes állatjegyek, és a személyiség jegyek között minden valószínűség szerint ki lehet zárni.