horoszkóp

Bálna okozott dugót Londonban

-b-
2006.01.20. 16:39
Egy ötméteres északi kacsacsőrű cet eltévedt, és a Temzén egészen a londoni parlamentig felúszott. A bámészkodók és a mentésére érkezők forgalmi dugót okoztak, a bálna jól van. Berlinben ezzel szemben döglött bálnával tüntet a Greenpeace.

Egy több mint öt méteres bálna úszott fel pénteken a londoni parlamentig a Temzében, ezrek szeme láttára. A London Aquarium szakértője által északi kacsacsőrű cetként azonosított tengeri emlős a tenger mélyének lakója, így megjelenése ugyancsak nagy meglepetést keltett a brit fővárosban.

Fújtat, úszik

Kaufer Virág, az Állatvédő Világszövetség (WSPA) munkatársa azon szerencsések közé tartozott, akik saját szemükkel láthatták az eltévedt víziemlőst. A bálnát először az egyik kollégája látta meg a természetvédő szervezet Temze-parti irodája ablakából pénteken dél körül. A környékbeliekkel együtt Kaufer Virág, a bálnavadászat elleni kampány igazgatója is a közeli Vauxhall-hídra rohant. "A híd közepén álltam, a bálna néhány méterrel alattam volt" - mesélte - "Jól látszott a feje, és a nyílás a feje búbján, ahol kifújja a vizet. Láttuk, hogy nem delfin, hanem valami nagy cetféle".

A Parlamenttől nyugatra, a folyón felfelé található hídon annyian gyűltek össze, hogy közel egy órára leállt a járműforgalom, végül a rendőrség állította helyre a rendet. "Mindenki fényképezett, a bálna pedig rendületlenül úszott felfelé a folyón, egy rendőrhajó kísérte" - mondta el kérdésünkre Kaufer Virág.

A természetvédő szerint elképzelhető, hogy a víziemlős beteg, és sekélyebb vizet keres, hogy megpihenhessen. "Meg volt szegénykém zavarodva. A hidaknál, hajóknál megállt és körbeúszkált, próbált a part felé menni." Kaufer Virág szerint az angol tengeri mentők hajója követi a bálnát, és megfigyelik viselkedését, mivel elképzelhető, hogy partra vetődik. A cél az, hogy visszatereljék a tengerbe, de elképzelhető, hogy az állat különös viselkedését betegség okozza, és végül el kell altatni.

Nézze meg képeinket!

Az AP beszámolója szerint a cet egy sekélyebb résznél megfeneklett pár percre, és sárga mentőmellényes emberek segítettek neki visszajutni a mélyvízbe. Az állat megmentésén munkálkodók megpróbálják távol tartani a partoktól, és valahogy rábírni arra, hogy visszaforduljon a folyón a tenger felé, írja a BBC. Jelenleg egy rendőrségi motorcsónak kíséri a bálnát, hogy távol tartsa a Temzén közlekedő hajóktól.

Nem hitte el

A bálnát először reggel észlelte egy munkába vonatozó férfi, aki nem zárta ki, hogy hallucinál, de azért felhívta a brit tengeri mentőket, hogy elmondja, mit látott.

Az állat óriási dugót okozott a brit fővárosban, ugyanis az autósok megálltak a rakpartokon, hogy megnézzék az állatot. A tévétársaságok helikoptereket küldtek a helyszínre, az állatvédők állatorvosai pedig készen állnak arra, hogy ellássák az állatot. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nincs szüksége segítségre: a négytonnás állat egészségesnek és virgoncnak tűnik.

A London Aquarium szakértő azt mondta, hogy az állat minden bizonnyal eltévedt, és ezért úszott fel a folyón egészen Londonig. Ez a cetfajta meglehetősen ritka, és általában kisebb csoportokban él az Atlanti-óceán mély, északi vizeiben, írja az MTI. A meglehetősen alacsony vízhozamú Temze erős dagály esetén időnként visszafelé kezd folyni, és ez is elősegíthette, hogy a tengeri állat betévedt a torkolatba.

Döglött bálna okozott dugót Berlinben
A Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái tizenkét órán át egy halott barázdás bálnát "állítottak ki" a japán nagykövetség előtt, hogy tiltakozzanak a szigetország bálnavadászata ellen.

A japánok azt állítják, hogy csak tudományos célokra használják a kihalászott bálnákat, de a Greenpeace nem hisz nekik: a bálnahús kilójáért 300 eurót is elkérnek Japánban, s szívesen dolgozzák fel szusinak, főleg nyers halhúsból és rizsből álló csemegének.

A bálna tetemét még a múlt héten fedezték fel Warnemünde környékén: élelem keresése közben feltehetően eltévedt, megzavarodott, a Balti-tenger sekélyebb vizeiből nem tudott kiúszni és elpusztult. A 17 méter hosszú, húsz tonnás bálnatetemet a környezetvédők daru segítségével próbálták kiemelni a vízből, ami csak második kísérletre sikerült. A helyi hatóságokat megtévesztve Berlinbe, a japán nagykövetség elé szállították. Újságírók, turisták, egész iskolai osztályok vonultak a helyszínre, a forgalom bedugult, a taxisok káromkodtak.

A japánok megpróbálták megakadályozni az akciót, ám a berlini rendőrség megadta rá az engedélyt, mondván, hogy "a japán nagykövetség méltósága nem szenved csorbát". A "kiállítás" után a bálnatetemet visszaszállították a Balti-tengerhez, ahol feldarabolják.