horoszkóp

Szingli, de erkölcsös az iszlám Barbie

2005.11.25. 12:50
A Barbie babák ruhatárára hat az adott divat, ugyanakkor colour locale elemeket is jócskán tartalmaz. Arab konkurense, Fulla is alkalmazkodott a helyi piachoz: csadort hord és nincs pasija.

Fulla két évvel ezelőtt fészkelte be magát az arab gyerekszobákba és az eltelt idő alatt az arab világ egyes országaiban nagyobb népszerűségnek örvend, mint a szőke Mattel-Barbie, írja a dpa hírügynökség. A sötéthajú muzulmán Fulla ruhatára teljesen más, mint Barbie-é: otthon hosszú szoknyát és hosszú ujjú felsőt visel, az utcára azonban hosszú, köpenyszerű köntöst és természetesen fejkendőt visel, megfelelve a szaud-arábiai törvények előírásának.

Imádkozó kiadásban is meg lehet vásárolni a babát, imaszőnyeggel, imalánccal és egy burkához hasonló fehér köpönyeggel, mely alatt nemcsak a haja, hanem vállai is teljesen fedve vannak.

Kínában gyártják

A jámbor baba állítólag másfél millió példányban kelt el csak 2005-ben. Barbie iszlám barátnőjét egy New Boy névre hallgató szíriai cég gyártatja Kínában. Barbie-hoz hasonlóan Fullához is egy egész sor kiegészítőt lehet kapni a fürdőtörülközőtől a tollaslabdaütőig és noha ő nem olyan bögyös, mint amerikai barátnője, még mindig lényegesen karcsúbb, mint a legtöbb arab nő. A neve annyit jelent: arab jázminvirág.

"Éppen olyan, amilyennek egy arab-muzulmán lánynak lennie kell"

Nemcsak a muzulmán lányok kedvelik Fullát. Egy jordán katolikus kislány például arról mesél, hogy azért szereti a Fullát, mert szépek a szemei. A baba felekezeti hovatartozása neki aztán teljesen mindegy. Ugyanakkor egy kariói általános iskolai tanárnő, Asmaa Mustafa azért venne lányának Fulla babát, mert "éppen olyan, amilyennek egy arab-muzulmán lánynak lennie kell". A csadort viselő tanárnő nem is nagyon örülne annak, ha a lánya "valami olyan idegenszerű játékkal játszana, mint a Barbie baba".

Profitál a politikából

A baba készítői elsősorban az arab országokban tapasztalható reiszlamizációból profitálnak, ami egyebek mellett abban mutatkozik meg, hogy tinédzser lányok is egyre gyakrabban hordanak önszántukból fejkendőt vagy egész testet fedő burkát.

Ellentmondás

"Ha egy nő az arcát letakarva lép be a babarészlegre, garantáltan Fullát rakja a kosarába és nem Barbie-t" - meséli Hala Ibrahim, Kario egyik legnagyobb játékáruházának eladója, majd hozzáteszi, hogy Fulla legalább 25 éves, és ebben a korban, mint minden rendes arab lánynak, neki is régen találni kellett volna egy férjet. Egy dolog azonban biztos, egy olyan barát, mint Ken, Fulla esetében szóba se jöhet. Egyrészt azért, mert Barbie és Ken sosem szentesítették viszonyukat, másrészt mert történetük állandó összeveszések és kibékülések sorozata, ami pedig nehezen összeegyeztethető az iszlám vallás tanaival. Ha tehát valaha felbukkan Fulla oldalán egy Ahmed, egészen biztos, hogy azonnal eljegyzik egymást.