Véget ért Beckham betlehemi karrierje

2004.12.13. 11:57
Egy felbőszült fiatalember behúzott egyet Beckhamnek és feleségének, ami összeroncsolta a viaszbábuk arcát, a sztárbetlehemet ezért eltávolították.
Hétfő reggelere eltávolították a londoni Tussaud-panoptikumból azt a betlehemi jászolt, amelyben David Beckham, a Real Madrid focistája, valamint felesége, Victoria Adams, a Spice Girls egykori énekesnője alakította Józsefet és Máriát. #alt# A nem mindennapi installáció, melynek felállításáról a Velvet is beszámolt, nagy felháborodást váltott ki egyházi körökben, bár a betlehem eltávolítását eddig senki sem követelte.

Erőszakos végkifejlet

A sztárbetlehem - amit a londoniak hamar elneveztek Becklehemnek - alig néhány napig volt látható a panoptikumban, vasárnap ugyanis egy húsz év körüli fiatalember ököllel sújtott Beckham és neje zöld, illetve kék selyemklepetusba öltöztetett viaszfiguráinak arcába, majd az utcára menekült. A panoptikum vezetése a vasárnapi incidens után hétfőre leszerelte az egész jászoljelenetet, és el is kerítette azt a részt, ahol a kiállítási darab állt.

Nem a bábukat megrongáló ismeretlen volt egyébként az egyetlen, aki nemtetszésének adott kifejezést. A sajátos felfogású betlehemet, amelyben Tony Blair brit kormányfőre, George Bush amerikai elnökre és Fülöp edinburgh-i hercegre, II. Erzsébet férjére osztották a Három Királyok szerepét, Kylie Minogue énekesnő pedig angyalként lebegett az egész felett, még a Vatikán is "színvonaltalannak" minősítette. Cormac Murphy-O'Connor érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási főméltósága egyenesen "ízléstelennek, és a kereszténységgel szembeni tiszteletlenségnek" nevezte a Tussaud-féle betlehemet.

Az angolok akarták

A múzeum visszafogottságáról adott tanúbizonyságot, mikor végül úgy döntött, a Kisjézust nem a legifjabb Beckham-bébiről mintázzák. A sztárbetlehem a látogatók szavazatai alapján készült, a legtöbben ugyanis úgy nyilatkoztak, a Beckham házaspárt látnák legszívesebben a szent család tagjainak körében. A múzeum nem közölte, hogy a megrongált Beckham-Józsefet és Victoria-Máriát javítás után visszaállítják-e.