Orosz és ukrán kutatók szerint a jeles dátum körüli időszakban gyakori a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás. Az orvosok visszafogott bulizást javasolnak.

A születésnap távolról sem örömteli ünnep - állítják ukrán és orosz kutatók, akik szerint a nevezetes dátum körüli időszakban az emberek hajlamosabbak a betegségekre, és gyakrabban halnak meg.

Műteni sem szabad

A Kijevi Gerontológiai Intézet tudósai szerint a férfiak 44 százaléka, és a nők 36 százaléka a születésnapjukat megelőző és azt követő egy hónapban hal meg - olvasható az Utro című orosz hírportálon. Az ukrán kutatók "kritikus napnak" keresztelték el a születésnapot, és azt tanácsolják, hogy mindenki alaposan fontolja meg cselekedeteit. Véleményük szerint tilos szívműtétet végezni a születésnapját ünneplő betegen, mivel ilyenkor magasabb a beavatkozás halálos kimenetelének kockázata.

Gyakori az infarktus

Az ukrán tudósok álláspontját megerősítik orosz kollégáik is. A Kemerovói Orvosi Akadémiai kutatói ezer önkéntest vizsgáltak meg és szoros összefüggést fedeztek fel az éves életciklus és az egészségi állapot között. Adataik szerint a születésnapot megelőző harminc napban magasabb a légúti gyulladásos megbetegedések, valamint a szívinfarktus előfordulása. Magasabb ilyenkor a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata is.

Ne mulass!

A kutatók óvatosságra intik a teljesen egészséges embereket is, mondván, hogy a születésnapos alaposan fontolja meg a jeles napra tervezett cselekedeteit. Véleményük szerint célszerű tartózkodni a mértéktelen evéstől-ivástól, bármilyen jó egészségnek is örvendjen az ünnepelt.