Bömbi, a Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb oroszlánja csütörtökön elhagyja eddigi otthonát és Afrikába költözik. A SanWild vadasparkban már várja őt Matsumi, egy hasonló korú oroszlánhölgy.
Búcsúzik Budapesttől Bömbi, az Állatkertben január közepén született, és egy ideig a Tarzan nevű dajkakutya által nevelt kisoroszlán: csütörtökön délután elindul új otthona, a dél-afrikai SanWild Vadaspark felé.

Bömbi nincs egyedül

"A kis oroszlán nem egyedül éli majd át hosszú repülőút fáradalmai után reá váró, hosszadalmasnak ígérkező beszoktatási folyamat izgalmait, a dél-afrikai parkba ugyanis április elején érkezett egy másik, hasonló korú, és ugyancsak fogságban született kisoroszlán, Matsumi. A Bömbinél mintegy két hónappal idősebb Matsumit eredetileg "filmsztárnak" szánták, azaz arra nevelték, hogy hollywoodi filmekben szerepeljen. Matsumi azonban végül mégsem került a filmszakmába, ügynöke ugyanis autóbalesetben meghalt, annak barátnője pedig - bár egy ideig megpróbálta maga nevelgetni az akkor még parányi kölyköt - a kisoroszlán gyors növekedése láttán végül úgy döntött, hogy felajánlja a SanWild Vadasparknak" - mondta Fodor Alexandra, a budapesti Állatkert sajtóreferense.

Ébresztik a vadászösztönt

A fogságban született kisoroszlánokat nem lehet megérkezésüket követően azonnal visszaengedni a szavannára, még akkor sem, ha a SanWild Vadasparkban az állatok folyamatos ellenőrzés, orvosi felügyelet mellett élhetnek természetes közegükben, félvad körülmények között. A két fogságban született oroszlán, Bömbi és Matsumi csak lassan és fokozatosan engedhető vissza a vadon született és ott élő állatok közé, és ezalatt az idő alatt meg kell tanulniuk önállóan zsákmányt ejteni. A budapesti állatkert gondozói különböző játékos módszerekkel már az elmúlt hetekben megpróbálták okítani Bömbit a vadászat rejtelmeire. A vadászösztön felébresztését és rögzítését szolgálta például az, amikor egy bot végére kötözött antilopbőrt lengettek a játékos kedvű kis oroszlán orra előtt, aki egy idő után rájött a zsákmányszerzés ízére, és mind erőteljesebben cibálta az bot végét - mesélte az állatkert sajtóreferense.

Gyűjtést rendeztek

Mint Fodor Alexandra elmondta, Bömbi utaztatása, az utazással kapcsolatos egyéb költségek, illetve a kisoroszlán eddigi nevelése nem kevés többletkiadást jelentett az Állatkertnek, amit részben más állatokról, illetve projektektől vontak el. Az Állatkerti Alapítvány által Bömbi utazási költségeire folytatott gyűjtést a kis oroszlán utazásáig folytatják, és az összegyűlt összeget, mintegy 200-300 ezer forintot, természetesen az Állatkert folyamatos működtetésének költségeire fordítják majd - tette hozzá.