Lássuk be: ha valakit Bömbinek hívnak, nehéz őt a szavannák királyaként elképzelni. A Budapesti Állat- és Növénykert kisoroszlánja azonban neve ellenére már egészen királyforma, bár pár számmal egyelőre kisebb. A Velvet kollektívája csapatépítő oroszlánnézésre vonult ki egy nyugodt hétköznap délután.
Az Állatkert hétköznap, zárás előtt másfél órával igazán kellemes hely. Nem portyáznak vad hordákban a gyermekfalkák és vérszomjas szüleik, és egyetlen negatívumként is csak az említhető, hogy bár jelenleg az első számú látványosság a pillanatokon belül Afrikába költöző Bömbi volna, még sincsenek lépten-nyomon útbaigazító táblák, amelyek az érdeklődőket a kisoroszlán ideiglenes kifutójához irányítanák. A Velvet Természetjáró Szakosztálya azonban belső információkkal felvértezve, valamint az időtényező sürgető volta okán nem hagyja magát eltéríteni mindenféle helyes kis prémes izéktől: határozottan nyomulunk a kisállatsimogató szomszédságában elhelyezett oroszlánkirályfi ketrece felé. A hely, ahol Bömbit a látogatási időben tartják, egy kisebb tyúkudvar méretű, nyitott kifutó, de a kisoroszlánnak már nem sokáig kell beérnie a szűkös körülményekkel.

Nem nekünk nősz nagyra, szentem

Tekintse meg képeinket!
Az időtényező ugyanis nem csak a zárásig hátralévő pár órát jelenti: Bömbi már nem sokáig látható itthon. Az oroszlángyerek csütörtökön indul Dél Afrikába, ahol a San Wild vadasparkban már várja őt Matsumi, egy hasonló korú nőstény oroszlán. Bömbi száműzetésére prózai okok kényszerítik az Állatkertet, ugyanis az oroszlán-állomány jelenlegi létszáma miatt neki már nem tudnának megfelelő körülményeket biztosítani, és más európai állatkerteknek sincs szükségük oroszlánra.

Bömbinek egyébként egy - valószínűleg tévesen - Tarzan névre keresztelt kutya volt a szoptatósdajkája, az elválasztásra végül azért került sor nemrégiben, mert a kisoroszlán egyre "oroszlánosabb" viselkedésével néha már önkéntelenül is veszélyeztette kutyamamáját. A gondozók elmondása szerint amikor kiderült, hogy a kisoroszlán anyjának nincs elég teje a kicsi táplálásához, nagyon hirtelen kellett megoldást találniuk a váratlan problémára. Végül egy vidéki menhelyen sikerült rátalálniuk a szokatlan karriert befutott kutyára, akit most, hogy Bömbitől már elválasztották, sikerült megfelelő helyre örökbeadni.

Bömbi bamba

Illetve csak néha bambul el, máskor határozottan felnőttesen hegyezi a fülét, és figyel - bár testarányai és mozdulatai még kölyökoroszlánosan bumfordiak, már látszik rajta az "ébredező oroszlán-öntudat". Egyik pillanatban még vidáman mászókázik a kiszáradt fatörzsön, másikban a ketreccel szomszédos kifutóban randalírozó lámák kötik le a figyelmét, és ilyenkor már egész elképzelhetőnek látszik, hogy ez a plüssállat nemsokára vadászni fog. A látogatók néha maguk sem tudják eldönteni, mit látnak: "jaj, de megpuszilnám!" hallatszik az egyik oldalról, míg mások "azért már mekkora fogai vannak!" felkiáltásokkal a gyereket próbálják meggyőzni arról, hogy az oroszlán egyébként tényleg egy veszélyes állat. A Velvet kollektív hangulatára azért rányomja bélyegét az enyhe csalódottság, ugyanis kiderült: Bömbit már nem lehet megsimogatni.

Nem cicázunk

Klikk a képre!
Tekintettel az utazás közelségére, Bömbi egészségére most az eddigieknél is jobban vigyáznak, mert ha most véletlenül összeszedne bármilyen betegséget, az meghiúsíthatná az költöztetést. Pedig nagyon fontos, hogy ilyen fiatalon kerüljön új lakhelyére, mivel a San Wild vadaspark állatai félig vadon - bár állatorvosi felügyelet mellett - élnek, és a kisoroszlánnak életkora miatt most még nagyon jók az esélyei arra, hogy alkalmazkodni tudjon a szabad élethez. Bömbivel nyitott kifutójában mindig tartózkodik egy ápoló is, aki szemmel tartja védencét, esetleg játszik is vele, míg a közönség irigykedve sóvárog.

Szerencsére pár méterrel arrébb ott a kisállatsimogató udvar, ahol mindenki pofátlanul közvetlen kiskecskéken élheti ki felhorgadó babusgatási késztetéseit. A viccesen törpeméretű gidák sztoikus nyugalommal tűrik azt is, ha az ember retikül módjára a hóna alá csapja őket, sőt egy kis cirógatástól békésen el is bóbiskolnak ebben a helyzetben.