horoszkóp

Férfiakat oktat illemtanra egy angol nő

MTI
2005.11.10. 14:17
Fejükön könyvet egyensúlyozva lépegetnek fiatal férfiak egy skót kastélyban, kandalló és antik bútorok között, az 58 éves Diana Mather táncosnő és és személyi tanácsadónő férfiaknak indított illemtanakadémiáján.

Mather asszony szerint a maroktelefonok, gyorséttermek és felbomlott családok korában az etikett és a stílus hiánycikk, de sokan akarják magukból a legjobbat kihozni, mégpedig nemi hovatartozástól függetlenül.

Hiánycikk a leánynevelde is

Régebben a fejre helyezett könyvvel végzett gyakorlat klasszikus tananyagnak számított süldő lányok képzésénél. Később azonban a leánynevelő intézet és ezzel együtt a jó viselkedés is kiment a divatból. Azt, hogy miként viselkedjünk asztalnál, hogyan társalogjuk és mi a helyes módja egy bál megnyitásának, ma már alig tanítják hivatásszerűen. Még a királyságban is, ahol az udvariasság és a stílus nemcsak az ascoti lóversenyeken legendás, eltűntek a fiatal hölgyek részére létesített "finishing schools" (illemtan akadémiák), vagy ha nem is tűntek el, de átalakították őket üzletasszonyokat és titkárnőket kiképző iskolákká. Ezért a jómódú családok, ha azt szeretnék, hogy viselkedésből diplomát szerezzen lányuk, Svájcba küldik, olyan intézetekbe, mint például a Surval Mont-Fleuri és a Villa Pierrefeu.

Sokan megelégelték azonban a kulturálatlanságot, amint ezt már a The Economist című gazdasági szaklap is megállapította. A trend megfordult: idén nyáron egy televíziós valóságshow aratott sikert, amelyben italos, hangoskodó lányokból jó modorú fiatal hölgyeket faragtak. Az ITV tévécsatornánál már készül a folytatás arról, hogy miként lesz a fajankóból lord. A piacon pedig - akárcsak Németországban - igen keresettek a korszerű viselkedés-tanácsadási könyvek.

Társalgástan és autós illemtan

Diana Mather kezdetben lányoknak, majd korosabb hölgyeknek tartott viselkedési tanfolyamokat arról, hogyan kell összeszorított térdekkel elegánsan kiszállni egy autóból, vagy például hogy hogyan illő társalogni - a XXI. századra tekintettel immár nem az időjárásról, hanem szerződéskötésekről.

Mather asszony tanfolyamain megtudta a hallgatóktól, hogy a férjek és jó barátok sokszor még azt sem tudják, miként kell helyesen használni az evőeszközöket vagy az ajtót kinyitni. Ezért idén októberben elindította az első akadémiát urak részére, amelyen húsz év fölötti férfiak gyakorolják a járást egyenes testtartással, a nyilvános beszéd elmondását, a táncolást, és azt, hogyan kell a vendégeknek koktélt tölteni, a golfozást, és kaptak némi eligazítást az öltözködés és a hajápolás mikéntjéről, valamint bevezetést a gombvarrás és a vasalás tudományába.

Akadt, aki azért iratkozott a tanfolyamra, mert felkérték házassági tanúnak és nem akart szégyent vallani az ünnepi köszöntővel. Egy másik azért ment el a közel 250 ezer forintnyi összegbe kerülő akadémiára, mert a felesége tanácsolta neki, a harmadik pedig az üzleti élet parkettjén szeretne magabiztosabban mozogni. Bármi is volt azonban az indok, tény, hogy Diana Mather illemtan-akadémiáján 2006 végéig már minden hely megtelt.