horoszkóp

Pisikaki-kiállítás nyílik Párizsban

MTI
2004.11.26. 16:00
A napokban nyíló kiállításon finomkodás nélkül mutatnak be minden, az emberi testhez kapcsolódó gusztustalan, büdös, nyálkás anyagot. A látogatók végigcsúszdázhatnak az emésztőrendszeren, bemászhatnak egy hatalmas orrba, fingoperát hallgathatnak, egyszóval kedvükre gusztustalankodhatnak.
Minden, ami csak büdös létezik az emberi testben és testen, rendhagyó, játékos, főleg gyerekeknek szánt kiállítás témájává válik a párizsi Cité des Sciences - a Tudományok városa - falai között november 30-tól. A Cradexpo 17 témára bontva mutatja be az emberi szervezet által előállított valamennyi nyálkás, csúszós, rossz szagú anyagot, szórakoztató módon ismerteti a légző- és emésztőszervek működését, és közben nem finomkodik a kifejezések megválasztásában.

Csak nyíltan

"Nevén nevezzük a dolgokat, úgy ahogy az 5-12 éves gyerekek szokták" - ismeri el Perrine Wyplosz, a kiállítás felelőse. "Itt nem tagadjuk, hogy a fingról, a kakáról, hányásról van szó, merünk beszélni olyan dolgokról, amelyekről múzeumokban általában nem illik". Sőt nem csak beszélni - játszani is lehet ezekkel a dolgokkal. Egy asztali billiárd célba találó golyójával "pukizni" lehet - aki veszít, azt a lehúzott víz zaja búcsúztatja. Másutt a hegymászás hívei az emberi bőrt megjelenítő falon bibircsókokba, pörsenésekbe és pattanásokba fogódzva haladhatnak felfelé. A "hányáspumpa" működésbe hozatalával játékosan érthetik meg az öklendezés mechanizmusát, a "miojanbüdi" elnevezésű párologtató gombjainak nyomogatásával pedig láb-, száj- vagy fenékszagot állíthatnak elő.

A gondos szervezők nem feledkeztek meg a testzajokról sem: gombnyomásra gyomorkorgás szólal meg, a fülhallgatóban pedig "pukioperára" lehet kapcsolni, vagy meghallgatható "Romeó, a böfi királya".

Gusztustalanul fontos ismeretek

A bátrabbak behatolhatnak egy óriás orrba, és megérinthetik a belső szőrszálakat, a váladékot, a hajszálereket, vagy megindulhatnak a "zabacsúzdán", hogy a szájtól az anusig belülről ismerjék meg az emésztőrendszert. A játékos megismerést egyszerű magyarázó szövegek kísérik, amelyekből a gyerekek megtudhatják, miből erednek a testnedvek, "hogy készül a kaki", hogy alakulnak ki a pattanások.

A látogató megtudhatja, hogy a belek hossza mintegy 8 méter, hogy a pisi 96 százaléka víz, vagy hogy egy-egy tüsszentés alkalmával a levegő 160 kilométeres óránkénti sebességgel távozik a szervezetből, hogy az ember naponta átlagosan több mint egy liter taknyot nyel, akár napi két liter bélgázt is kibocsáthatunk és az ember naponta legalább 15-ször böfög. Számos képernyőn láthatók az emberi test belsejéről készült endoszkópos felvételek: ezeken figyelemmel lehet kísérni a gáz felemelkedését a gyomorból a szájba, vagy utazást lehet tenni a bélrendszerben.

A gyerekek kérdéseire szakemberek válaszolnak az egyes termekben. Az amerikai Advanced Exhibits cég által kivitelezett kiállítás november jövő augusztus 31-ig lesz a párizsi Tudományváros egyik érdekessége. A szervezők szerint a bemutatott anyag "reális képet ad a testről, nem éppen udvarias, de sem nem pontatlan, sem nem illetlen módon".