Kedden délután a tűzoltók daruskocsi és egy macskaeledellel bekent deszka bevetésével hozták le a fán rekedt Sony cicát, aki négy napot töltött az ágak fogságában. A XI. kerületi utcát ehhez le kellett zárni a forgalom elől, de a drukkoló nézők tapssal jutalmazták az akciót.

Bravúros állatmentést hajtottak végre Budapest legnagyobb állatotthonának önkéntesei a tűzoltóság segítségével. A XI. kerületben egy fiatal, cirmos-fehér cica péntek éjjel felmászott egy fára és nem tudott lejönni. Először a lakók illetve a gazdája próbálta leszedni a megriadt állatot, de Sony cica számára nem volt meggyőző a segítő szándék, ezért minden próbálkozás alkalmával csak egyre magasabbra menekült.

Felhőkarmoló

A Noé Állatotthon Alapítványt kedden értesítette az egyik negyedik emeleti lakó; Bélafalvy Krisztina, az alapítvány sajtóreferense - és a mentés résztvevője - szerint ekkor a cica már méterekkel az emelet fölött, egész a fa tetején, a vékony ágak közt kapaszkodott. "Nagyon aggódtunk érte, mert a bejelentő ráadásul úgy fogalmazott, hogy már kikezdték a varjak" - mondta el a Velvetnek a sajtós.

Klikk a képre!
Az alapítvány szakemberei azonnal a helyszínre vonultak, de mivel az állat helyzete akkor már lehetetlenné tette,hogy akár létrával, akár alpinista felszereléssel a közelébe férkőzzenek, ezért a tűzoltóságtól kellett segítséget kérniük. A XI.kerületi tűzoltók segítőkésznek bizonyultak és perceken belül megérkeztek a helyszínre. "Elég szűk az utca, le is kellett zárni, hogy a daruskocsival tudjunk manőverezni a villanyvezetékek közt" - számolt be a részletekről Bélafalvy.

Zsíros deszka

A mentésről készült fotókon jól látható egy fontos célszerszám, ami első ránézésre közönséges deszkának tűnik. A Velvet aggódó kérdésére azonban az állatmentők elárulják, természetesen nem a dióverés hagyományos módszerével próbálkoztak: "Macskaeledellel kentük be a deszkát, és úgy próbáltuk közelebb csalogatni a cicát, hogy át tudjon mászni hozzánk a kosárba. Ez sajnos nem sikerült, mert annyira stresszes volt, hogy bár látszott, hogy éhesen szimatolja, túlságosan félt attól, hogy rálépjen." Az állatot végül több órás munkával sikerült lejjebb terelni, ahonnan már el tudták érni. A helyszínen addigra meglehetős tömeg drukkolt a produkciónak, akik lelkes tapssal jutalmazták a boldog végkifejletet.

Sony cica beszakadt körmökkel, vérző tappancsokkal és meglehetősen kiszáradva került vissza gazdájához, akinek a boldog viszontlátást követően első dolga volt, hogy állatorvoshoz vigye a törődött állatot. A macskák anyagcseréje ugyanis igen érzékeny, 4-5 nap szomjazás után leállhat a veseműködésük, és igen nehéz újraindítani - ilyen értelemben elmondható, hogy életmentő akció tanúi lehettek az egybegyűltek.

Gazdát kereső kedvencek

A NOÉ Állatotthon Alapítvány 13 éve fogad be gazdátlan, vagy rossz körülmények közt tartott állatokat, jelenleg Budapest legnagyobb állatotthona, több mint háromszáz lakóval. Telepükön nem csak kutyák és macskák, de mosómedvék, malacok, szárnyasok, sőt egy Boci Úr névre hallgató szarvasmarha is otthonra talált, a húsvét elmúltával pedig várhatóan jó pár nyúllal és újabb kiscsibékkel is gazdagodnak. Befogadható állataik elsősorban a kutyák és macskák közül kerülnek ki, de semmilyen állat örökbeadásától nem zárkóznak el. Minden esetben igyekeznek azonban alaposan feltérképezni a jövendőbeli gazdákat, sőt önkénteseik később is ellenőrzik az örökbeadott állatok sorsát. Naponta frissülő honlapjukon mindig megtekinthető a gazdát kereső állatok adatbázisa, és bár a telepen a szombat a nyílt nap, telefonos egyeztetés esetén a hét bármelyik napján várják a jövendőbeli befogadókat.