Pityinger rappel, Bugyik lemezeket pakol

2005.07.18. 12:04
Rajong Ön Csűry Lajos hegedűvirtuóz, Pityinger László rapper, vagy Bugyik Imre DJ zenéjéért? Ha a válasz nem, bizonyára nem sejti, kiket rejtenek ezek a nevek: Edwin Marton, Dopeman és DJ Budai nem véletlenül választott jól csengő művésznevet vicces sajátja helyett. A furcsa nevű celebritásokat térképeztük fel, Kokótól Pokrivtsákig.

Vagy, akinek születtél?

Az ember ugyanúgy nem tehet arról, ahogy hívják, mint ahogy a rokonait se válogathatja meg. Aztán amikor felnő, már egyszerűbb helyzet, hiszen megkaphatja azt a nevet, amit csak választ.

Így vannak ezzel a különböző valóság- és sztárképző-showk, melyekből az ember igazán sokat tanulhat. Biztos például, hogy a VV, vagy BB "vezetéknév" után valami megjegyezhetőt vár a publikum. Mert végül is BB Évi csak egy van, ugyanúgy, mint VV Sziszi is. Persze VV Leo esetében elgondolkodtat,vajon valójában Leopoldnak hívják-e VV Ágica ex-barátját, bár ez aligha fontos, hiszen a lényeg a VV vagy BB előjel, különben is ki emlékszik már melyik, melyik? Mostanára kikoptak a köztdatból, talán Majka az egyetlen, akit VV nélkül is ismerünk. No meg persze a Velvet hasábjain blogot vezető Anikó, aki VV Anikóból "Nagy Ő" Anikó lett, bár időközben pályázott a Bochkorné címre is. Ha összejött volna, ő lenne Bochkorné Molnár Nagy Ő VV Anikó. Szép.

A furcsa nevűek között külön kategóriát képvisel Rákóczi Feri, a Danubius rádió műsorvezetője, aki valóban ezzel a névvel született. Vélhetően a történelmi allúziók miatt nem Ferenc, hanem Feri néven vezet műsort, bár kétségtelen, hogy elég nagyratörő álmai lehetnek, ha überelni akarja druszáját.

Szabók és Kovácsok, Kisek és Nagyok

Ha csak abba belegondolunk hány híres Kovácsunk van, őrület őket számon tartani. Szerencsére a kíméletes sajtó kifundálta a művészt jelző középső nevet, ami lehet "Kovi", vagy "Koko", így aztán nem lehet összekeverni őket, még akkor se, ha a keresztnevük történetesen egyezik. A másik megoldás, amit szegény Kovács Kata tett, mikor először megérezte a hírnév szagát: fejvesztve rohant az Anyakönyvi Hivatalba, és magyar voltát meg nem hazudtolva, Dobóra változtatott. Nehogy valaki azt gondolja, Kovács Kati énekesi karrierje után szexi titkárnőt akar játszani Koltaiék filmjében.

Persze beismerem, a Kovácsokon és Szabókon, akárcsak a Kis(s)eken és Nagyokon már kiröhögtünk magunkat általánosban, mégis ez esetben teljesen indokoltnak tartom, ha keresztnévként valaki különlegeset választ.

Kiss Ramóna például az édesapjától kapta keresztnevét. "Eleinte úgy volt, hogy Eszter leszek, de aztán szerencsére ezt nem erőltették" - mondja; bizonyára nem figyelt, amikor bemutatkoztam neki. - "Aztán Ramóna lettem, a húgom meg Debóra. A barátaim Raminak, Ramónak becéznek, de eleinte Monáztak az újságírók, aztán ez elmaradt." - meséli Majka exnője, aki most Lilu exvőlegényével jár: úgy tűnik, a furcsa nevűek összetartanak.

A beszélő nevek

De hagyjuk a kommersz vezetékneveket, hiszen az egyik legváltozatosabb nyelv a magyar, és ez már abban is látszik, hogy rengeteg fantasztikus beszélő nevünk van. Elég csak a TV2 fiatal híradósára, Bombera Krisztinára gondolni: ezzel a névvel nem is lehet más az emberből, mint politikai tudósító. Kollegája, Azurák Csaba is jól érezte, hogy neve kellemesen cseng a médiában.

Mint ahogy Kalapács József, a Pokolgép volt énekese is, aki feltehetően már gyerekkorában elhatározta, hogy rockzenész lesz, ha törik, ha szakad. Ha nem ezt választotta volna, talán kovácsnak áll, vagy az építőipar világába menekül. A zenészek közül még Kóbor János neve "beszélő" a számomra, de csakis akkor, ha a jó öreg Omegást képzeljük magunk elé szőke mikrofonfrizurájával. Ő maga ugyan sose érdeklődött saját neve eredetéről, de úgy nyilatkozik a Velvetnek, hogy szász, vagy sváb eredetű lehet. "Valószínűleg a Koburg névből származik, de ez nem megerősített. Sajnos már senki nem él, aki tudná!" - így aztán János a gyöngyhajú lány árnyékában kóborol, és bár ő csúnya vezetéknévnek tartja sajátját, szerintem ez egy igazi ősi csengésű magyar szó.

Nem úgy Csonka "Pici" Bandié, aki a Pici nevet a Família Kft. szappankeresztségében kapta, annak ellenére, hogy kifejezetten szép szál legény. Ellenben a Bandi név illik a dalaihoz, a Csonka vezetéknévvel meg külön szerencse, hogy a Reggeli műsorvezetője nem hajlamos a hízásra. A sorból kifelejthetetlen Pityinger "Dopeman" Laci, aki a doppingoló jelzőt bizonyára azért vette fel, hogy némi tekintélyt kölcsönözzön amúgy teljesen idétlen vezetéknevének. Hasonló cipőben járhat Edwin Marton hegedűvirtuóz, akit annak idején Csűry Lajos néven anyakönyveztek.

Az igazi etalon

Itt szeretném megragadni az alkalmat, és lebuktatni egyik legnépszerűbb magyar lemezlovasunkat, DJ Budait, mert ő bizony legfeljebb annyira budai, hogy Budán lakik. Eredeti neve Bugyik Imre, ami igazán elég okot adhatott neki, hogy a feltehetően siralmas gyermekkor után új életet kezdjen, holott a politikai karrier, ezzel a névvel, ebben az országban tökéletesen indokolt lett volna. Nem is beszélve "aki nem a szülőhazájában látta meg a napvilágot" mondatáról is elhíresült Csisztu Zsuzsannáról, akiről válópere során derült ki a szörnyű titok: második neve Zenóbia. Nem is értem, miért nem használja.

Klikk a képre!
Nem felejtkezhetünk el Varnus Xavérről sem, akivel gyermekkoromban sok zűröm volt, ugyanis sose tudtam, melyik a keresztneve. Most is csak onnan tudom, hogy Xavérezik a médiában, pedig a várnusz talán illőbb keresztnév lenne.

Feltehetően az egyik legnépszerűbb vicces nevű hírességünk Pokrivtsák Mónika, aki azonban nemes egyszerűséggel Szalaiként látott napvilágot. "Mikor férjhez mentem, evidens volt, hogy felvettem a férjem nevét. Aztán elkezdtem tévézni és megkérdeztem az okosokat, melyik nevem használjam. Ők javasolták, a Pokrivtsákot, hiszen ez különlegesebb" - vallja lapunknak a műsorvezető, aki időközben elvált férjétől - "A Gálvölgyi-paródiát imádtam, és arra mindenki emlékszik. Ettől függetlenül ma már nem cikiz ezzel senki" - mondja a műsorvezető, aki kegyeletből nem változtat nevet, volt férje ugyanis elhunyt.

A sort még lehetne folytatni a végtelenségig, hiszen a sport világából Csábi Bettina bokszoló neve igazi tézis-antitézis; a csábos bokszolónő! Ott van továbbá Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes vívónk, akinek Nemcsák Károly lányát kellene elvennie, hiszen milyen mókás lenne egy "Nemcsik-Nemcsák vagyok" bemutatkozás.

Hülyén hangzó nevek persze nem csak a celebritások világában vannak: élete során bizonyára mindenki találkozott már legalább egy Végh Bélával vagy olvasta Dr. Melles Márta epidemológus főorvos nyilatkozatát a lapokban, esetleg elálmélkodott Csoky Ice pornósztár sajátos névválasztásán. Ha ön ismer olyan személyt, akinek a beosztásával együtt hangzik különösen viccesen a neve, vagy eszébe jut olyan fura nevű celebritás, akit kihagytunk a fenti felsorolásból, ne habozzon, küldje be!