A cipődivat-kiállítás címszóba bújtatott píáresemény megnyitóján megtudtuk végre, mit hord Rubint Réka, Török Feri és Görög Zita, és hogy ki is ön valójában. Ön, ott! Abban a cipőben.

A csütörtök esti cipőkiállítás valószínűleg a hét eseményeként lett elkönyvelve, ebből kifolyólag cipőfetisiszták tömege gyűlt össze a Vigyázó Ferenc utcai Republic Galériában, akiknek a rendezvény szervezői sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy több helyen is meghirdették a programot. A kiállításra ugyanis csak meghívóval lehetett bemenni, aki tehát hirdetés vagy szájhagyomány útján tervezte meg az esti programját, hiába öltözött ki. Ez a cikk nekik íródott.

Csíkszövetség

Tekintse meg képeinket!
Azért a galériába is jutott ember bőven, aki azonban átverekedte magát a szendvicshegyeken és Réz András halihózásán, még egy jó darabig nem tudta hol van. Képek a falon, cipők a falon, cipőkiállítás. Cipők, sportcipők, használt cipők. Mindegyik valakinek a tulajdona, és minden tulajdonos híres ember. Lassan összeáll a kép, de egy valami furcsa; mindegyik cipőn van három csík. A kibontakozó koncepció szerint a kiállítás ismert emberek kedvenc sportcipőit vonultatja fel, miniindoklással arra vonatkozóan, miért pont az. És végül egyértelmű lesz, az ország ismert embereinek kivétel nékül vagy Tisza, vagy Adidas a kedvenc cipője.

Balra a tiszások, jobbra az adidasosok, ám a látszólag két különálló csoport valójában egy hatalmas metszet, a Háromcsíkosok Vidám Társasága, akik mindennél szívesebben viselik sportcipőjüket. A Tisza és az Adidas egyébként csak mint az "ifjú tehetségek támogatója" és nem mint szervező tüntette fel magát a meghívó apróbetűs, duplacsillagos alsó részén, számos más támogatóval együtt. És aztán a Republic of Art galéria hófehér Adidasba bújt kreatív igazgatója, a kiállítást önnönmagával hirdető Fabrícius Gábor üdvözli a Vidám Csíkosokat, örvendve azon felfedezése felett, hogy az igazi művészet nem a múzeumokban, hanem az utcán található.

"Halihó!Réz András vagyok!"

Kezdte szépen ívelt kiállításmegnyitóját a kopasz tudor, aki erre az alkalomra lábait westerncsizmába bújtatta. Majd előadta saját maga által dorkótörténeti disszertációnak nevezett, szemináriumi kiselőadását a cipőtörténelem nagy eseményeiről, külön hansúlyozva Bugattit, Rudit, Adit és James Deant, - akinek fiatalon bekövetkezett tragikus halálából kifolyólg soha nem volt alkalma megcáfolni mindazt, amit neki tulajdonítottak. Azért nem árt tudni, hogy a gumitalpú sneaker divatja is az ő nevéhez fűződik, mutatott rá az esztéta, miközben saját sportcipőit lengette a kezében. Egyébként teljesen jogosan, mertha valakit érdekel, milyen cipőt hord Schobert Norbi lánya, a kis Lara, azt nyilván Réz András cipője is érdekli. Lara Adidast hord, és igen, még csak másfél éves, és Adidast hord mamája is, Réka. Ezt a márkát szereti Schmidt Barbi, Varga Zsuzsa és D. Tóth Kriszta is, hiszen csak ebben nem fájdul meg a lábuk. Réz András is hosszan melengette kedvenc darabját.

Buzi-e vagy?

Aki mindezek után továbbra is lelkesedik, az elolvashatja az oldalszobába rejtett, cipőmárkához kapcsolódó, kínosan aberrált jellemábrázolásokat. Aki pédául Puma cipőt hord, az a szervezők szerint valószínűleg nem is tud róla, hiszen egy "külvárosi diszkóban fetreng szétdrogozott arccal". Vagy ön mégis tisztán látja az ugró macskafélét? Ez esetben ön szociálisan érzékeny pesti juppi vagy egyike a "nett partiarcoknak". De fogadjunk, hogy ön is drogozik!

Klikk a képre!
Ha ön Buffalót hord, nem is zavarjuk, hiszen a Republic of Art jellemábrázoló mesterei szerint ön "péniszhosszabbításra, vagy mellnaggyobításra" vár éppen, és egyébként sem szeretnénk ujjat húzni a pata fellett tornyosuló kigyúrt testével. Ha a Converse-re esküszik, ön "vicces lelkű egyetemista, aki az okos, de egyszerű imidzsre hajt". Ha ön Asics cipőt hord, nyilván Uma Thurman-fan, vagy legalábbis "zen-buddhista", ám ha New Balance van a lábára írva ön "budai jófiú", aki örökké mosolyog és álmaiban Bill Clintonnal golfozik. Ha Nike cipőt hord, akkor nagy valószínűséggel gyakran látható a kínai piacon, suhogós dzsoggingra alkudva, ezen kívül ön "aszfaltbetyár is", és tudtán kívül támogatja a gyermekmunkát. Viszont Nike cipőben ön kétségkívül trendi.

Ha Adidas cípő van a lábán, fellélegezhet, hiszen ön minden bizonnyal egyéniség. Mielőtt azonban meggkönnyebülne, jobb ha elfogadja, hogy az "Adidas a cipők Volkswagenje". Bármit jeletsen is ez, rosszul hangzik, kérjük, váljon meg csíkjaitól! Térjen át Tiszára, aki ezt hordja, az ugyanis nem pusztán egyéniség, hanem egyéniség az egyéniségek között! Trendik jófejek, grafikusok, lemezlovasok és magyar vándorok. Ezt hordja Török Feri, mért? Mert kényelmes! Ezt hordja Pindroch Casaba, sőt, csak ebben próbál, ebben nyomja Szabó Győző, hisz senkinek sincs ilyen. Ezt hordja a Belga és az összes dj, ezt hordják tévések és megasztárok. Természetesen Görög Zitának is egy Tisza-cipő a kedvence, ezt hordja "tavasztól-őszig, akár szoknyával is." Ezt hordja, hiszen pont ezeket a színeket kedveli, mert ez az egyetlen cipő, ami nem töri fel a lábát, és ez az a cipő, amit bármikor lehet hordani. Halihó! Szólt neki valaki, hogy az Otto-katalógusból nem lehet megrendelni?