Leginkább a különféle mesterembereket, legkevésbé pedig az arisztokratákat és a politikusokat kedvelik a csehek, derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozta nyilvánosságra a prágai Közvélemény-kutató Központ (CVVM).
A decemberben készített felmérés szerint az embereknek leginkább a személyükkel, családjukkal és lakásukkal közvetlen kapcsolatba kerülő, különféle szolgáltatásokat nyújtó mesteremberek - például szabók, villanyszerelők, lakásfestők - a legszimpatikusabbak. Az emberek ezen csoportját a megkérdezettek 86,6 százaléka minősítette rokonszenvesnek.

Bár a csehek többsége a nagy áruházláncokban vásárol, a kiskereskedőket az emberek 79,2 százaléka tartja nagyon rokonszenvesnek. 73,6 százalékos teljesítményükkel a háziorvosok követik őket. Több mint ötven százalékot (52,4) szereztek a szimpátialistán a bárok és a kiskocsmák tulajdonosai illetve üzemeltetői.

Potrohos arisztokraták, szürke eminenciások

A felmérésben feltett másik kérdésben azokat a társadalmi csoportokat kellett megjelölni, amelyek a legkevésbé szimpatikusak és hasznosak az emberek számára. Ezen a téren az arisztokraták és a vezető politikusok vitték a pálmát. A megkérdezettek 75 százaléka ugyanis ezt a két kategóriát minősítette a legkevésbé rokonszenvesnek és hasznosnak.

Ezenkívül az emberek 70 százaléka nem kedveli a magas beosztású hivatalnokokat, mintegy 50 százalékuk pedig a csehországi cégek külföldi tulajdonosait sem.