horoszkóp

Erőszakról és szexről álmodnak gyakran a férfiak

MTI
2005.09.26. 11:57
A férfiak a szexről, az erőszakról és munkájukról álmodnak inkább, a nők pedig családtagjaikról és érzelmeikről, többnyire szomorú hangulatban. Az álmokat illető nemi eltéréseket negyven éven át kutatták.

A nők és férfiak álmai eltérők, és ezen az elmúlt évtizedekben végbement emancipációs törekvések sem változtattak - számolt be a Weinheimben megjelenő Psychologie Heute című folyóirat októberi száma egy témába vágó, negyven éves időszakra kiterjedő felmérés alapján.

Iroda, fegyver, szex

A kutatást 1956-2000 között, több ezer felnőtt megkérdezésével végeztek. Michael Schredl, a Mannheim székhelyű Lelki Egészségügyi Központ alváskutatója és Edgar Piel, az allensbachi Demoszkópiai Intézet munkatársa több ezer felnőtt férfi és nő álmait tudakolta meg 1956-ban, 1970-ben, 1981-ben és 2000-ben.

Az eredmények szerint a férfiak éjszakánként inkább erőszakról, szexről és a foglalkozásukról álmodnak, a nők továbbra is többnyire családtagjaikról és érzelmeikről. A részvevők válaszaiból kiderült, a férfiak álmaiban gyakran jelenik meg a fizikai agresszió és szexualitás, és több férfi szerepel bennük, mint nő. Gyakrabban álmodnak a munkájukról, fegyverekről és egyéni célkitűzések eléréséről.

Érzelem, ruha, mixergép

A nők álmaiban ezzel szemben inkább akkor jelenik meg az agresszió, ha az álmodó nő kárára történik. A nők álmai többször szomorú hangulatúak. Álmaikban a nemek aránya nagyjából kiegyenlített, a férfiak és nők körülbelül egyenlő számban jelennek meg. A központi témák közül az álmodó nőkhöz közel álló személyek és érzelmek jelennek meg gyakran. Emellett nők sűrűbben álmodnak belső helyiségekről, mint a férfiak, és álmaikban gyakrabban fordulnak elő háztartási eszközök és ruhadarabok.

A kutatásból kiderül, a nemek közötti különbségek e téren több mint 40 esztendőn át szinte változatlanok maradtak, s jóllehet napjainkban a munka világa már szorosan hozzátartozik sok nőnek az életéhez, még mindig sokkal ritkábban jelenik meg álmaikban, mint a férfiaknál.