Vasárnapig bezárólag hét napot húzott ki alvás nélkül egy 19 éves rendőrnő - csupán rövid bóbiskolásokat engedtek meg neki - és ezzel 140 ezer eurót nyert egy brit televíziós valóságshowban. Ezzel közel egyidőben két tajvani huszonéves 72 órán át bírta álmatlanul egy bevásárlóközpontban.
A rend igencsak éber őre lehet majd az a 19 éves rendőrnő növendék, aki megnyerte Nagy-Britanniában az éberségi versenyt. A viadalt egy brit tévé szervezte és közvetítette, részben élőben.

Harminc perccel nyert

Clare Southernnek 97 ezer font (26 millió forint) ütötte a markát, miután - kisebb szundiszünetekkel, de - 178 órán át, azaz csaknem egy teljes héten keresztül ébren volt. A viadalon tízen indultak, és minden nap egy-egy versenyzőt, a legkevésbé éberet kiszavazták. A nyeremény 100 ezer fontról indult, de ebből mindig levontak ezret-ezret, amikor egy versenyző 10 másodpercnél hosszabban elbóbiskolt az engedélyezett szundításokon kívül. Az utolsó háromnak elsötétített szobában, ágyban fekve kellett ébren maradnia, amíg csak tudott. A rendőrnő növendék másfél órát "vert rá" a második legtovább fennmaradni képes versenytársára.

Az éberségi verseny ellen számos orvos és tévénéző is panaszt tett, hangsúlyozván az alvásmegvonás rendkívül káros hatását az egészségre. Több versenyző hallucinációra, paranoiára és rendkívüli kimerültségre panaszkodott.

Szemcseppel, frissítő olajjal és könyvvel az álom ellen

A vitatott londoni ébrenlét rekord után Tajvanon egy nő és egy férfi 72 órát bírt ki alvás nélkül és ezzel 7800 eurónak megfelelő összeget nyert.

Egy bevásárlóközpont meghívására a 28 éves Hszu Ven-csien és a 23 éves Liu Hsziang-jin szemcseppekkel, frissítő olajos bedörzsöléssel és könyvek olvasásával maradt ébren és győzte le vetélytársait. "Fejfájástól, fáradtságtól és hallucinációktól szenvedtem" - panaszkodott hétfőn Hszu. Mindketten bevallották, hogy soha többé nem vállalkoznának ilyesmire. Most legalább megtudták, hogy milyen értékes is az alvás.