Tizenöt egeret küldenek a világűrbe, hogy segítsék az emberi expedíciót, jelentették be amerikai és ausztrál tudósok. Az egérasztronautákat 2006-ban bocsátanák az űrbe, írja a BBC.
A program azt a célt szolgálná, hogy minél több információ álljon a tudósok rendelkezésére a világűr emlősökre gyakorolt hatásáról. Ezért a rágcsálók öt hétig keringenének Föld körüli pályán.

Paul Wooster, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatója fogja össze a három egyetem közreműködésével zajló expedíciót. Wooster szerint az egerek részvételével tudomást szerezhetnének arról, hogy a Marson lévő alacsony gravitációs erő hogyan hat majd a vörös bolygóra lépő emberek testére:

"Azt szeretnénk megvizsgálni, hogy milyen hatások érik az egereket amíg az űrben tartózkodnak, hogy kiderüljön, milyen előzetes intézkedések szükségesek a Marsra küldött emberek esetében." Többek között az űrbeli csontritkulás kezelésére vonatkozóan szeretnének információkat szerezni, tette hozzá a kutató.

A programot a NASA támogatásával tervezik beindítani, azonban a civil szféra anyagi hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a rágcsálók valóban segíthessék az űrkutatást. Az anyagi áldozatra annál is inkább szükség van, mivel az egérűrhajó-kísérlet a NASA eddigi legnagyobb külső projektje: csak az űrhajó megalkotása 400 ezer dollárba kerül.