A 80 éves thaiföldi elefántmatuzsálem egészen elgyengült az éhezéstől, mire megkapta a személyre szabott protézist.
Mivel kihullottak a fogai, nem volt képes megrágni táplálékát a Kancsanaburi tartomány elefántfarmján éldegélő 80 éves nőstényelefánt. A Morakot nevű állat szervezetébe infúzióval juttattak sóoldatot, vitaminokat és antbiotikumokat, mondta Dr. Somsak Jitniyom állatorvos a Bangkok Postnak.

A mesterséges táplálás ellenére az elefánt annyira elgyengült, hogy négyszer összeesett, míg végül csak fákról lelógatott, puha borítású láncok segítségével tudták talpon tartani.

Éhen halnak

Az elefántok életük során négyszer váltanak fogat. Amikor idős korukban utolsó zápfogukat is elveszítik, nem tudják többé megfelelően megrágni táplálékukat, ezért gyakran a hiányos táplálkozás vagy az éhezés következtében pusztulnak el.

Dr. Somsak 15-ször 15 centiméteres, U-alakú protézist tervezett az állatnak, szilikonból, műanyagból és rozsdamentes acélból. A műfogsort hétfőn illesztették az altatásban lévő elefánt szájába. Az állatot és székletét egyelőre megfigyelés alatt tartják, hogy kiderüljön, sikeres volt-e a beavatkozás, írja a Bangkok Post.

Az állatorvos nem tudta megmondani, hogy készült-e már hasonló gyógyászati segédeszköz elefántok számára, bár vadállatoknak tervezett pótagyarról már hallott.