Az amerikai állatvédők bírósághoz fordultak, mert egy kaliforniai állatkert igazgatója szét akar választani egy elefántpárt.
Ruby az elefántlány 45 éves, udvarlója Gitta három évvel fiatalabb. Az állatok már 16 éve élnek együtt, de az állatkert igazgatója miatt ez megszakadhat, aki szakmai érvekkel támasztja alá érveit.

A szívtelen végrehajtás ellen összefogtak az állatvédők. A 46 éves Catherine Doyle Kalifornia Legfelsőbb Bíróságához fordult, hogy megakadályozza Ruby, az elefántlány Los Angeles-i állatkertből való kiköltöztetését. "A válás pszichés zavarokat okoz a két elefánt bensőjében" - indokolta az állatvédő. A pert az állatok viselkedésével foglalkozó más szakemberek is támogatták, egy állatorvos emiatt repült Los Angelesbe.

Különböző fajtájúak az elefántok

Az állatkerti igazgató kitart álláspontja mellett, döntését azzal indokolja, hogy Ruby és Gitta nem ugyanahhoz a fajtához tartozik, az egyik afrikai, a másik ázsiai elefánt. Az előbbiek hét és fél tonnásak és négy méter magasra is megnőnek, az ázsia elefántok pedig maximum öt tonnásra híznak, és legfeljebb három méter húsz centisre nőnek. De a természetük is más ezért a frigy nem ajánlatos közöttük. Az állatvédők szerint ez nem megfelelő érv, mert úgy gondolják, hogy valamiféle üzlet van a háttérben.