horoszkóp

Az angol királynőé az összes bálna

MTI
2006.04.10. 14:59
A brit vizekben található összes állat II. Erzsébet tulajdona, derül ki a brit királynő 80. születésnapjára kiadott, csupa érdekes adatot tartalmazó sajtóközleményből.

A minap a Temzébe tévedt nőstény bálna tulajdonosa az angol királynő volt. Erre és még sok minden másra derült fény abból a közleményből, amelyet a Buckingham Palota bocsátott ki hétfőn "Nyolcvan tény a királynőről" címmel, abból az alkalomból, hogy II. Erzsébet április 21-én ünnepli 80. születésnapját.

Minden vízi izé

Aki eddig még nem tudta, az most megtudhatja, hogy a brit vizekben lubickoló összes bálna, delfin, bukódelfin és közönséges tokhal a királynő kizárólagos tulajdonában áll. II. Erzsébet ugyan nem él a királyi halakról II. Edward által 1324-ben kibocsátott törvény nyújtotta jogokkal, de megtehetné, ha akarná. A törvény ugyanis még ma is hatályos, jóllehet a bálnák és a delfinek nem kimondottan halak. A királyi tulajdont képező állatállományhoz tartoznak még lovak, tehenek, corgi kutyák és 88 fiatal hattyú a Temzén.

Imádja az űrhajósokat meg a hidakat

A világ minden részében hagyott hátra nyomokat (és ajándékokat) életének nyolc, és uralkodásának jó öt évtizedében a királynő. Még a Holdon is található üzenete, amelyet az Apollo-11 űrhajósaihoz intézett 1969-ben, majd mikrofilmre vették és fémtokban hátrahagyták a Holdon. A világűrkutatás iránt mindig különös vonzalommal viseltetett II. Erzsébet. A Buckingham Palotában nemcsak a Holdra leszállt amerikai Neil Armstrongot, hanem Tyereskova és Gagarin szovjet űrhajósokat is fogadta.

A palota közleménye szerint a királynő nagy türelemről tett tanúbizonyságot, amikor eddig már 139 portréhoz ült modellt. Összesen 23 hajót keresztelt meg és 15 hidat avatott fel. Erzsébet már 1939-ben azok közé a londoniak közé tartozott, akik metrón utaztak. Autóvezetői jogosítványt 1945-ben szerzett, amikor a fegyveres erőknél szolgált.

És még

Nagy-Britannia számos rocksztárjához hasonlóan a királynőnek is van aranylemeze: a kedvenc számait megszólaltató "Party at the Palace" című CD annak idején megjelenésének első hetében több mint százezer példányban kelt el. II. Erzsébet eddig "megélt" hat Canterbury-i érseket, tíz brit miniszterelnököt és tíz amerikai elnököt. Nemcsak jó nevű szabók és ékszerészek örülnek, hogy kuncsaftjaik közé sorolhatják a királynőt, hanem a királyi posta is: II. Erzsébet eddig már kereken százezer táviratot küldött Nagy-Britanniában és a Brit Nemzetközösség más országaiban századik születésnapjukat ünneplőknek, s további 280 ezret gyémántlakodalmukat ünneplő házaspároknak - áll a Buckingham palota közleményében egyebek között.