horoszkóp

A szexuális felszabadulást segíti az álarc

2005.02.01. 15:58
Dr. Takács Ilona pszichológus szerint a farsangon magunkra öltjük az egész életünkben képletesen viselt álarcot. A hagyományos farsangban az ősi vágyak fejeződnek ki, és nagy szerepe van az elfojtott érzelmek és szexualitás felszabadításában.

Az életünk során képletesen viselt álarcot a farsangi bálon valóságossal válthatjuk föl, mondja dr. Takács Ilona, pszichológus.

Feloldani a kötöttséget

A hagyományokkal átszőtt farsangi szokásokban, az álarcokban, a jelmezekben, az alakoskodásban, a dramatikus játékokban ösztönösen, ősi vágyak, lelki törekvések is kifejeződnek. Annak a késztetésnek akarnak az emberek utat adni, hogy levetkőzhessék a viselkedési kötelmeket, kiadhassák magukból az elfojtott érzelmeket, feloldhassák a feszítő szexualitást, felszabadulhassanak a kötöttségek alól.

Az ember élete során számos viselkedési formát ölt magára, melyekkel valódi szándékait gyakran elleplezi, álcázza. William Shakespeare, akit drámaíróként is méltán nevezhetünk az emberi lélek nagy ismerőjének, erre így figyelmezetetett: "Színház a világ, színész benne minden férfi és nő", vagyis az életben szerepeink vannak, amiket el kell játszanunk. Lehetnek érzelmek, ösztönkésztetések, amelyek esetleg mások számára elfogadhatatlanok. Ezeket leplezni kell, míg vannak olyanok is, amelyeket feltárni kell.

Mindig szerepet játszunk

A neves amerikai pszichológus, I. L. Moreno szerint az egyén "szociális hálóban" él, a közösség keretei között szerepet játszik, a szerepnek két része van: a társadalmilag elvárt és a kulturálisan adott. Gyakran a mindennapjainkban is álarcot viselünk, rákényszerít bennünket erre a közösséghez való alkalmazkodás, vagy egyszerűen a megélhetés kényszere. Tehát többé-kevésbé valamennyien szerepet játszunk.

A farsangnak, az álarcosbáloknak a pszichológus szerint szimbolikus üzenete, jelképes kérdései is vannak. Jól játsszuk-e szerepeinket? Vajon álarcainkat védekezésül vagy támadás céljából alkalmazzuk? El tudjuk-e dönteni, mikor és hol léphetünk ki szerepünkből, mikor vethetjük le az álarcot?

Nálunk ismét nagy divat a farsang

Horányi Klára nyugdíjas varrónő is úgy nyilatkozott a velvetnek, hogy a választott jelmez nagyban kifejezi az egyéniséget. Hosszú idő után egyébként az iskolások között is újra divat lett a farsang, mindegyik jelmezkölcsönző nagy forgalomról számolt be. A farsangi szezon kezdetén a jelmezkölcsönzők a hagyományos apáca-szerzetes összeállításokat jelölték meg az idei legkeresettebb viseletnek. A házilag gyártott jelmezek divatdiktátorai a középiskolások, akik fakardos szamurájnak, vagy Bácsfi Diánának öltöznek, de olyan is akad, aki idén pattanás lesz. A céges farsangon a diktátorok és terroristák mennek, más körökben a Megasztár zsűrije, emellett sok a David Beckham, a Che Guevara és az Oszama Bin Laden is.