Plasztikázott szépségkirálynőt választottak Kínában

2004.12.19. 15:51
Egy nővé operált férfi és egy 62 éves nyugdíjas nő is jelentkezett Kína első plasztikai szépségversenyére, amit végül egy 22 éves egyetemi hallgató nyert meg. Miss Plasztikai Műtét egyébként orvosira jár és plasztikai sebésznek készül.

Mesterséges szépséget választottak a hétvégén Kínában, ahol először rendezték meg a Miss Plasztikai Műtét szépségversenyt. A megmérettetésre kizárólag olyan hölgyek jelentkezhettek, akik bizonyítani tudták, hogy korrekciós műtéttel javították fel külsejüket. A verseny döntőjére a Pekingi Operaházban került sor, ahol a 22 éves Feng Qian fejére került a korona, írja a BBC.

Különdíjas nagymama

Feng Qian
Feng Qian

A plasztikai műtéttel megszépített versenyzők közül összesen tizenkilencen jutottak be a szombati döntőbe, köztük egy 62 éves nő és egy transzszexuális férfi, aki három éve műttette át magát nővé. A döntősök a legkülönfélébb kategóriákban indulhattak: a legjobb testért, a legjobb színpadi alakításért is járt nyeremény, valamint azokat a nőket is rangsorolták, akik a legnagyobb átalakuláson estek át az elmúlt években. A mesterséges szépkirálynő végül egy 22 éves egyetemi hallgató, Feng Qian lett, aki ötvenezer yuan, azaz körülbelül hatezer dollár értékű ajándékcsomagot nyert.

A verseny talán két legérdekesebb résztvevője, a 62 éves Liu Yulan és a transzszexuális Liu Xiaojing különdíjat kapott.

A győztes elégedett

Feng Qian nagyon büszke külsejére. A szépségkirálynő több plasztikai műtéten esett át: többek között kiszélesíttette szemeit, zsírleszívást végeztetett az arcán és a derekán, ráncait pedig a világszerte közismert Botox injekció kúra segítségével tüntették el. "Szerintem ez a verseny egy nagyon jó lehetőség az olyan lányok számára, mint amilyen én vagyok. Az olyanoknak, akik szégyellik, hogy plasztikáztatták magukat és nem mernek beszélni róla" - nyilatkozta a győztes a verseny után, aki egyébként orvosi egyetemre jár és plasztikai sebésznek készül. Qian reméli, hogy a Miss Plasztikai Műtét szépségverseny, illetve az ehhez hasonló rendezvények végül eloszlatják a plasztikai műtétekkel kapcsolatos aggodalmakat és téves elképzeléseket.

Édes bosszú

Kínában több mint ötven éven át tiltott volt szépségversenyt rendezni, mivel a pártállam ezt dekadens burzsoá csökevénynek tartotta. A kirobbanó ütemű gazdasági növekedés és a szigorú társadalmi normák lazulása az elmúlt évek során azonban Kínában is központi kérdéssé emelte a külső megjelenést. A 2003-as Miss World szépségversenyt például már Kínában tartották. A Miss Plasztikai Műtét szépségverseny ötlete állítólag akkor született, amikor egy 18 éves versenyzőt kizártak egy hagyományos szépségversenyről azzal az indokkal, hogy plasztikai sebész szabta át. A diszkvalifikáció miatt beperelte a szépségverseny szervezőit, de elvesztette a pert. Arról nem szól a fáma, hogy a mesterséges szépségeket rangsoroló versenyre benevezett-e.

Milliárdok a szépségért

A China Daily napilap egyik korábbi jelentése szerint Kínában a lakosság évente 20 milliárd yuant (több, mint ötszázmilliárd forintot) költ kozmetikai kezelésekre és műtétekre. Az országban több mint egymillió szépségszalon működik, amelyek hatmillió embert foglalkoztatnak. A szalonok vendégei közt a testükre odafigyelő tinédzserlányoktól a mellplasztikát igénybevevő harmincasokon át az arckorrekciót igénylő negyven felettiek egyaránt előfordulnak.