horoszkóp

Plasztikázott szépségkirálynőt választottak Kínában

2004.12.19. 15:51

Mesterséges szépséget választottak a hétvégén Kínában, ahol először rendezték meg a Miss Plasztikai Műtét szépségversenyt. A megmérettetésre kizárólag olyan hölgyek jelentkezhettek, akik bizonyítani tudták, hogy korrekciós műtéttel javították fel külsejüket. A verseny döntőjére a Pekingi Operaházban került sor, ahol a 22 éves Feng Qian fejére került a korona, írja a BBC.

Különdíjas nagymama

Feng Qian
Feng Qian

A plasztikai műtéttel megszépített versenyzők közül összesen tizenkilencen jutottak be a szombati döntőbe, köztük egy 62 éves nő és egy transzszexuális férfi, aki három éve műttette át magát nővé. A döntősök a legkülönfélébb kategóriákban indulhattak: a legjobb testért, a legjobb színpadi alakításért is járt nyeremény, valamint azokat a nőket is rangsorolták, akik a legnagyobb átalakuláson estek át az elmúlt években. A mesterséges szépkirálynő végül egy 22 éves egyetemi hallgató, Feng Qian lett, aki ötvenezer yuan, azaz körülbelül hatezer dollár értékű ajándékcsomagot nyert.

A verseny talán két legérdekesebb résztvevője, a 62 éves Liu Yulan és a transzszexuális Liu Xiaojing különdíjat kapott.

A győztes elégedett

Feng Qian nagyon büszke külsejére. A szépségkirálynő több plasztikai műtéten esett át: többek között kiszélesíttette szemeit, zsírleszívást végeztetett az arcán és a derekán, ráncait pedig a világszerte közismert Botox injekció kúra segítségével tüntették el. "Szerintem ez a verseny egy nagyon jó lehetőség az olyan lányok számára, mint amilyen én vagyok. Az olyanoknak, akik szégyellik, hogy plasztikáztatták magukat és nem mernek beszélni róla" - nyilatkozta a győztes a verseny után, aki egyébként orvosi egyetemre jár és plasztikai sebésznek készül. Qian reméli, hogy a Miss Plasztikai Műtét szépségverseny, illetve az ehhez hasonló rendezvények végül eloszlatják a plasztikai műtétekkel kapcsolatos aggodalmakat és téves elképzeléseket.

Édes bosszú

Kínában több mint ötven éven át tiltott volt szépségversenyt rendezni, mivel a pártállam ezt dekadens burzsoá csökevénynek tartotta. A kirobbanó ütemű gazdasági növekedés és a szigorú társadalmi normák lazulása az elmúlt évek során azonban Kínában is központi kérdéssé emelte a külső megjelenést. A 2003-as Miss World szépségversenyt például már Kínában tartották. A Miss Plasztikai Műtét szépségverseny ötlete állítólag akkor született, amikor egy 18 éves versenyzőt kizártak egy hagyományos szépségversenyről azzal az indokkal, hogy plasztikai sebész szabta át. A diszkvalifikáció miatt beperelte a szépségverseny szervezőit, de elvesztette a pert. Arról nem szól a fáma, hogy a mesterséges szépségeket rangsoroló versenyre benevezett-e.

Milliárdok a szépségért

A China Daily napilap egyik korábbi jelentése szerint Kínában a lakosság évente 20 milliárd yuant (több, mint ötszázmilliárd forintot) költ kozmetikai kezelésekre és műtétekre. Az országban több mint egymillió szépségszalon működik, amelyek hatmillió embert foglalkoztatnak. A szalonok vendégei közt a testükre odafigyelő tinédzserlányoktól a mellplasztikát igénybevevő harmincasokon át az arckorrekciót igénylő negyven felettiek egyaránt előfordulnak.