Az orrtúrás egészséges

2004.03.29. 14:39
Egy osztrák orvos szerint kifejezetten egészséges az orrtúrás és a kipiszkált matéria elfogyasztása.
Az inssbrucki tüdőspecialista, Dr Friedrich Bischinger szerint azok az emberek, akik ujjal kipiszkálják orrukból a megszáradt taknyot, sokkal egészségesebbek, boldogabbak, és nagyobb összhangban vannak saját testükkel - olvashattuk az Ananován.

Bányászengedélyt mindenkinek!

Az orvos szerint társadalmunknak újra kéne értékelni ezt a hasznos tevékenységet, és a gyermeket ezentúl ösztönözni kellene az orrpiszkálásra.

Hozzátette, hogy a gyerekek tipikusan szeretik turkálni az orrukat, és csak azután hagynak fel ezzel a szokással, miután rávezetik őket, hogy ez egy gusztustalan, antiszociális dolog.

Gyomorból hat

Dr. Bischinger így indokol: "Az emberek sokkal hatékonyabban el tudják távolítani az ujjukkal az eldugott helyekre beszáradt orrváladékot, mint zsebkendővel. Ha pedig megesszük a kibányászott váladékot, azzal erősíthetjük az immunrendszerünket.

"Orvosi szempontból sok előnye van a fikázásnak, amely teljesen természetes dolog" - meséli a doktor. "Az immunrendszer szempontjából az orr szűrő szerepét tölti be, ami a baktériumok nagy részét begyűjti. Ha az orrban lévő keverék a szűrőből a gyomorba kerül, az úgy hat, mint egy gyógyszer. A modern gyógyászat ugyanezt a hatást sokkal bonyolultabb módszerekkel próbálja elérni. Azok, akik megeszik a fikájukat, voltaképpen ingyenes kúrával járulnak hozzá védekezőrendszerük erősítéséhez."

Megnyugtatásként közölte: "Ha pedig ezek ellenére valaki szégyellené mások előtt turkálni az orrát, az nyugodtan vonuljon félre egy eldugott helyre, és ott hódoljon eme nemes tevékenységének!"