horoszkóp

Randi előtt mos fogat a magyar

2006.09.06. 14:39

Érdekes eredménnyel zárult a Colgate-Palmolive 2006 nyarán elvégzett hazai kutatása, melynek során több száz magyar felnőtt férfit és nőt kérdeztek meg szájápolási szokásaikról. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett honfitársaink több mint felének (54 %) van hiányzó vagy kezelt-tömött foga.

A magyarok nagy többsége saját bevallása szerint naponta egyszer vagy kétszer mos fogat. Ennek azonban kissé ellentmondanak a hivatalos fogkefe-és fogkrém eladási adatok. Eszerint tavaly évente átlag 3,3 tubus fogkrémet vásároltak a magyar fogyasztók, ami az európai uniós átlag és a fogorvosok által javasolt éves minimum mennyiség alatt van. A rendszeres fogmosások mellett a nagy többség a fogorvosi látogatások, illetve randevúk előtt mos fogat, esetleg a kellemetlen, fűszeres ételek fogyasztása után, vagy fontos üzleti megbeszélés előtt. Honfitársaink nagy része soha nem használ szájvizet és alig használ fogselymet vagy fogvájót.

Rojtos fogkefék, jó fogorvosok

A magyarok többsége (61%) saját bevallása szerint 2-3 havonta cseréli fogkeféjét, amit a hivatalos fogkefe eladási adatok nem támasztanak alá. Eszerint évente 1,1 fogkefe a magyar átlag, ami jócskán elmarad a fejlett EU országok és még az összes EU ország átlagától (1,4) is.

A magyarok jelentős része évente legalább egyszer elmegy fogorvoshoz, de a válaszolók közül sokan voltak (22%), akik csak probléma esetén keresik fel fogorvosukat. Azok közül, akik tavaly nem voltak fogorvosnál, legfőbb okként azt jelölték meg, hogy nem volt problémájuk a fogaikkal (36%). Negyedük a fogorvostól való félelmet, 23 százalékuk a kezelés magas árát említette indokként. A válaszolók elsöprő többsége biztos abban, hogy a legjobb fogorvosok Európában a magyarok.

Mi kell a Magyarnak?

A kutatás során választ kerestek arra is, hogy a megkérdezettek szerint mi tesz egy férfit/nőt vonzóvá. A férfiakra és nőkre vonatkozó válaszok szinte azonosak lettek: a magyarok szerint a dús haj a leginkább fontos (47%), ezt követi a vékony testalkat (27%), majd a tökéletes bőr és ápolt kezek. A legkevésbé fontos a vonzó külsőhöz a szép fogsor (3,96 %).

Tömeges fogmosás a Margitszigeten
A tömeges fogmosás Guinness világrekordjának megdöntésére készül a Colgate a Magyar Rákellenes Ligával közösen a szeptemberben zajló Colgate Szájápolási Hónap alatt. Az új világrekord felállításában 11 000 kisiskolás működik majd közre 2006. szeptember 22-én, a Margitszigeti Atlétikai Központban. A Colgate Szájápolási Hónap idén is a rendszeres fogászati szűrővizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. A prevenciós programot a Magyar Fogorvosok Egyesülete és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata is támogatja. A Colgate Szájápolási Hónap célja ismételten felhívni a lakosság figyelmét a rendszeres szájápolás és a fogászati szűrővizsgálatok fontosságára. A program ideje alatt az ország több száz fogorvosi rendelőjében várják a szakorvosok a magyar lakosságot az ingyenes fogászati szűrővizsgálaton való részvételre. A szűrővizsgálaton való megjelenést naptárral és fogkrémmel is jutalmazzák.

Dévényi Tibi bácsi vezényli majd a gyerekeket