Louisiana állam törvényhozása betiltaná a buggyos-lógós, a fehérneműt is megmutatóan csípőre eresztett nadrágot. Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, a kivillanó tangák tulajdonosait akár háromnapi közmunkára, vagy 175 dolláros pénzbüntetésre is ítélhetik. Házon belüli felmérésünk szerint a szerkesztőség megosztott a kérdésben: egyesek betiltanák, mások kötelezővé tennék a kilógó fehérneműt.
"Nem tartom gusztusosnak, hogy lépten-nyomon kishíján kilógó szeméremszőrzetetet, vagy fenekeket kell nézegetnem" - nyilatkozta Glenn Green, Westwego város tanácsának tagja a Louisiana állam képviselőháza büntetőjogi bizottságának csütörtöki ülésén.

Tilcsákbea

Green azzal érvelt, ha a kormány beleszólhat abba, hogy mit viseljenek a fiatalok az iskolában, akkor jogában áll bizonyos ruhadarabokat betiltani. A törvényjavaslat értelmében háromnapi közmunkára ítélhető az, aki olyan ruházatot visel, ami láttatni engedi az alsóneműt, szeméremszőrzetetet, feneket, vagy a nemiszerveket. Emellett ráadásul 175 dolláros (kb. 38 ezer forint) pénzbüntetés is vár a törvény ellen vétkezőkre.

Kathleen Blanco kormányzó nevetett a törvényjavaslaton, majd csak annyit nyilatkozott "ez a dolog megelőzhető". "Nekem sem tetszik, hogy a kölykök ilyen lógós gatyákat viselnek, de nem hiszem, hogy törvényt kellene hoznunk ez ellen" - fejtette ki később árnyaltabban véleményét. A törvényjavaslat érdekében felszólaló Elliott Willard iskolatanácsi tag viszont úgy érzi, ezzel egy olyan káros jelenséget tudnának korrigálni, ami már kicsúszott az ellenőrzés alól. "Meddig várjunk még, míg valaki végre tesz ez ellen?" - tette fel a költői kérdést a bizottsági ülésen.

Az önkifejezés egy módja

Az amerikai Civil Szabadságjogok Egyesületének tagja, Heather Hall vitatja a törvényjavaslatot, szerinte ugyanis az az önkifejezéshez való jogot csorbítja. "A rendőrségnek ennél fontosabb feladatai is vannak" - tette hozzá Hall, aki szerint ennek a törvénynek a végrehajtásánál ráadásul nem is látja biztosítottnak a pártatlanságot. "Különben is nonszensz, hogy akár a rendőrség, akár bárki más a ruházatuk alapján bűnözőnek minősítsen embereket".

"Nem várhatunk minden megoldást a kormánytól"

Az igazságügyi bizottság szóvivője, Danny Martiny azért sem ad sok esélyt a törvényjavaslatnak, mert az a rendőrségre terheli azt a feladatot, hogy előre vélelmezze az elkövetők szándékait. Martiny szerint a problémákat nagyrészt azzal meg lehetne oldani, ha a szülők jobban odafigyelnének a gyerekeikre, hiszen "nem lehet mindenre a kormánytól várni a megoldást".

A bizottsági tagok egy kivételével megszavazták a törvényjavaslatot, amit most fognak előterjeszteni a képviselőház elé jóváhagyásra.

Tűrik, támogatják

A közvéleményt erőteljesen foglalkoztató kérdés az Index szerkesztőségét is megosztotta. "Igaza van a louisianaiaknak, rám például minden akalommal rámjön a rohamszerű szexualitás, ha farmerből kilógó tangát látok. Zsákruha vastag harisnyával, oszt megy a munka" - vélekedett Szily kolléga. UP főszerkesztő kifejezetten a megengedő álláspont híve: "mindenféle kilógó női fehérneműt támogatok úgy szakmailag, mint emberileg." A szerkesztőség azonban nemileg erősen megosztott a kérdésben, ezt mutatja az is, hogy a kolléganők már korántsem ennyire lelkesek: Hajni sommásan egyenes véleménye szerint "a kilógó tanga egyszerűen undorító", míg Moon alapjában látja elhibázottnak ezt a divatot: "énszerintem meg a múlt században még nem volt a kilógó fehérnemű mainstream, és menő volt, most viszont már ciki. A tanga ellenben mindenhogyan tök gusztustalan." Zsófi talán az egyetlen, aki nemcsak női tangában gondolkodik: "szerintem az szörnyen béna, amikor látszik, hogy direkt lóg ki, a kilógó alsónadrág pedig végképp gáz."

Kihal magától

A mértéktartóbb vélemények közt volt Zappe kolléga látnoki erejű meglátása, aki szerint "ugyanúgy elmúlik, mint a patacipő. És pont annyira szeretem", valamint Johanna nyugodt bölcsességgé nemesedő erőteljes kritikája: "Szerintem, ott, ahol betiltották, azaz rózsaszín húsú amerikai tinédzsereken rettentően undorító lehetett. Egyébként nincs vele baj, amíg nem direkt van kirántva a gatya alól, ill. belerántva a lágy szervekbe kíméletlenül". Barbi szerint csípőnadrágok esetén akaratlanul is előfordulhat a kivillanó fehérnemű, és "az úgy már nem olyan gáz", ugyanakkor arra is rámutat, hogy ez egészségtelen és kényelmetlen viselet, bár szerinte a gimnazista lányok előszeretettel viselik.

Egy kérdésben azonban férfi-női fronton is teljes volt az egyetértés: a kilógó alsóneműknél sokkal elítélendőbb a provokatív és szándékos módon fehér nadrághoz viselt fekete bugyi - akár tanga, akár nem. Ehhez ráadásul az sem kell, hogy kilógjon.