A nők legtermékenyebb napjaikon, az ovuláció időszakában leginkább hajlamosak arra, hogy gonoszkodó megjegyzéseket tegyenek más lányokra, asszonyokra - állapították meg kanadai kutatók. A "kritikus" időszak havonta akár tíz napig is eltarthat.
A torontói York egyetem munkatársai szerint a nők az ovuláció idején, illetve az azt megelőző, és követő napokban a legkritikusabbak a női nem más képviselőivel szemben. Ez idő tájt a leginkább hajlamosak mások öltözetének, hajviseletének, magatartásának rosszindulatú bírálatára.

A pasikkal nincs bajuk

A kutatók 100 egyetemi hallgató bevonásával végzett vizsgálatuk során 35 nő és 30 férfi fényképét mutatták a résztvevőknek, megtudakolva, hogy a lányok menstruációs ciklusuk mely szakaszában vannak. A férfiak vonásait illetően a lányok véleményét nem befolyásolta az a tény, hogy havi ciklusuk mely periódusában vannak. A női arcképek megítélésekor viszont egyértelmű volt, hogy a havi peteérés, azaz az ovuláció közelében járó lányok kevésbé vonzónak, csúnyábbnak ítélték a fotókon látható nőket, mint azok a társaik, akik havi periódusuk más szakaszát élték éppen. "Mindez nem más, mint a nők versenystratégiája, ősi párkereső ösztönüktől vezérelt harca a férfi birtoklásáért."- mondta Maryanne Fisher, a torontói kutatócsoport vezetője.

Több a pletyka

A legtermékenyebb napok alatt a nők nem csak hogy hajlamosabbak gonoszkodó megjegyzéseket tenni társaikra, de a szokásosnál nyíltabban is teszik ezt. Ugyancsak gyakoribbak ebben az időszakban a másik nővel szembeni aprólékos gáncsoskodások, valamint a rosszmájú pletykák és sikamlós történetek terjesztése. Nem ritka az sem, hogy a nők ilyenkor más asszonyok hűségét, illetve anyai képességeit kérdőjelezik meg - közölte a kanadai kutató.