horoszkóp

Prosztatarákot okozhat a grillezett hús

MTI
2006.04.03. 16:15
Kísérleti patkányokkal végzett kutatások kimutatták, hogy a hús magas hőmérsékleten történő sütése - például grillezés közben - hozzájárul a prosztatarák kialakulásához.

A tumor képződésért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött húsban minden esetben keletkező, PhlP-nek nevezett anyag tehető felelőssé - figyelmeztetett Angelo De Marzo, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem egyik kutatója.

Ráksütés

A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amik összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között - állapította meg az Amerikai Rákkutatók Szövetsége De Marzo kutatási eredményeivel kapcsolatban.

A patkányokon elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az égett húsban keletkező vegyület nem csupán a rák kialakulásához járul hozzá, de gyorsítja annak terjedését is.

Óvakodj a PhIP-től!

A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhIP-nek nevezett vegyületet (2–amino–1–metil–6–fenilimidazo[4,5–b]piridin), majd nyolc hét után megállapították, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt.

A PhIP-nek emberre gyakorolt hatását sokkal nehezebb megállapítani, hiszen minden esetben a hús sütési idejétől, és szenesedési fokától függ az, hogy a szóban forgó vegyületből milyen mennyiség jut be a szervezetbe.