Hajléktalan marad a reptéren lakó filmsztár

2004.08.09. 14:41
Alfred Merhan összes ingósága egy sámli, pár táska és doboz. A férfi a párizsi Charles de Gaulle reptéren éldegél már 16 éve háborítatlanul, de Hollywood most kicsit bekavart.
Létezik egy férfi, aki 16 éve él a párizsi De Gaulle repülőtér várótermének rideg fényű neonjai alatt - az ő meglehetősen szürreális története ihlette meg Steven Spielberget, aki idén Tom Hanks főszereplésével elkészítette a The Terminal (A repülőtér) című filmjét. A történetet persze Amerikába helyezték, a főszereplő pedig egy kelet-európai férfi, aki hónapokra a New York-i repülőtéren reked.

Reptéri csöves a világhír felé

A valódi történet valódi főhőse, Alfred Merhan eredetileg Iránban született, valódi neve Merhan Karimi Nasseri, és azóta is a párizsi reptéren lakik - adta hírül a Reuters. A mai napig nem látta a történetét feldolgozó filmet, mint ahogy Spielberg más filmjeit sem - a reptéren ugyanis nincs mozi. Az amerikai premier óta az eddig csendesen meghúzódó férfit folyamatosan riporterek keresik, az utasok vele fényképezkednek, sőt rajongói leveleket is kap "Alfred, 1-es terminál" címzéssel.

"Lehet, hogy híres vagyok, de az életem ettől még egyáltalán nem változott." - jegyezte meg a férfi. "Még mindig itt ücsörgök, nem pedig valami klassz lakásban."

Minimál életmód

Alfred Merhan
Pedig a halk beszédű, kopaszodó Merhan több mint 300 ezer dollárt (kb. 60 millió forintot) kapott Spielberg produkciós cégétől, a DreamWorks-től történetéért. A pénz nagy részéhez azonban még hozzá sem nyúlt: napi pár eurónyi összegből él, amiből az ételt, kávét és újságokat vásárol.

Merhant - aki állítása szerint 59 éves -, kifogástalanul nyírt bajuszával és ápolt hajával senki nem nézné hajléktalannak. A 16 év reptéri életmód lelkileg nem viselte meg, de az orvosok szerint eltávolodott a valóságtól. "Itt a reptéren Alfred ugyanazt az életet éli, mint mi, de mégsem ugyanúgy" - mondta el Philippe Bargain, a reptér egészségügyi központjának vezetője, aki Merhant 1988-as ideérkezése óta ismeri. "Az lep meg leginkább, hogy ezek alatt az évek alatt, mióta Alfreddel kapcsolatban vagyunk, soha senkivel nem találkoztam, aki ismerte volna őt azelőttről, amikor még nem itt élt. Így aztán csak a saját elmondására támaszkodhatunk az élettörténetét illetőleg."

A férfi, aki papíron nem is létezik

Ami egyelőre biztosnak tűnik, az Merhan iráni születése. Elmondása szerint a 70-es években Angliában, a Bradford Egyetemen tanult, és részt vett az iráni sah elleni tüntetéseken. 1976-ban tért haza, de ekkor a rendőrség azonnal őrizetbe vette, aktivista tevékenységéről faggatták, majd kitiltották Iránból. Visszatért Angliába, de itt nem kapott politikai menedékjogot, így a következő években egész Európát végigkóborolta, és jó pár hónapot börtönben is töltött illegális bevándorlóként. 1999-ben a francia hatóságok végül beleegyeztek, hogy menekültstátuszt adjanak neki, de Merhan ekkor meggondolta magát.

"Én kísértem el az elöljáróságra, hogy aláírjuk a Merhan Karimi Nasseri névre szóló papírokat: Alfred addig azt állította, ez a valódi neve. Ott azonban megtagadta az aláírást, arra hivatkozva, hogy őt nem így hívják, és hogy a valódi neve Sir Alfred Merhan." - elevenítette fel a történetet Bargain. Merhan, aki már azt is tagadja, hogy Iránban született volna, és állítja, hogy egy szót sem beszél az ott hivatalos fárszi nyelven, azóta is papírok nélkül él a repülőtéren, a hatóságok pedig szemet hunytak efelett. "Senkit nem zavar, úgyhogy mi sem zaklatjuk. Soha nem volt semmi problémánk vele. Most már egyfajta kabalája lett a reptérnek" - mondta el egy reptéri rendőr.

16 év ideiglenesség

Bargain szerint Merhan bármikor otthagyhatná önéntes reptéri száműzetését, csak alá kellene írnia az említett papírokat. A férfi azonban egyelőre meglehetősen bizonytalan jövendőbeli terveivel kapcsolatban. Azt állítja, nem érzi magát otthon a reptér betonépületében - amelynek kafkai jellegét csak erősíti különleges konstrukciója, és az utasok is gyakran eltévednek a fánk-formájú, átlátszó alagutakkal átszőtt építményben -, ideiglenes megoldásnak azonban megteszi. "Nem akarok egész életemben itt élni, de rövid távon jó. Nem érzem, hogy börtönben volnék, nem unatkozom. Olvasok és írok" - engedett bepillantást életébe. Esténként a pályaudvar mosdóiban tisztálkodik, amikor utasokat már nem zavar ezzel. "Néha hiányzik a vásárolgatás, moziba járás, az, hogy kicsit sétáljak a városban" - vallja, de ennek ellenére csak nagyon ritkán teszi ki a lábát a repülőtérről, és akkor is csak legfeljebb 100 méterre távolodik az épülettől.

A férfiról a 16 év alatt már több dokumentumfilm is készült, most pedig arra készül, hogy könyvben adja ki élettörténetét. "Szívesen vennék részt más hollywoodi filmes projektekben is" - mosolyog Merhan. "De akkor már többet kérnék, az tuti!"

Nagyvonalú történetkezelés

Merhant talán csalódással töltené el, ha megtudná, Spielberg filmje meglehetősen elrugaszkodott az ő történtetétől. A Hanks megformálta karakter például szerelembe esik egy Catherine Zeta-Jones alakította stewardess-szel - Merhannak ezzel szemben még csak egy barátja sincs.

"Mr. Nasseri története csak kiindulópont volt a forgatókönyv egyik első verziójához, a film maga nem az ő történetét dolgozza fel." - írta a DreamWorks sajtóközleménye.

Bár Merhan egyelőre nem szándékozik elköltözni a reptérről, szeret álmodozni Amerika meghódításáról: "Minden nap látom az Amerikába tartó gépeket az ablakból. Igazán könnyen odajuthatnék."