Könnyebb a családnak végleg búcsút venni a megboldogulttól, ha földi maradványait az űrbe küldik - ez a filozófiája azoknak az amerikai cégeknek, amelyek máris elérhetővé tették e kegyeleti szolgáltatást. Timmy Leary is egyetértett ezzel a megállapítással.
A találó Végtelen Lebegés Társaság nevet viselő részvénytársaság hirdetése így fogalmazza meg az eljárást: "A szeretett hozzátartozó hamvait egy óriási ballonban engedjük föl, egyenesen a mennyekbe."

Romantikusoknak

A floridai székhelyű cég első vásárlója a Star Trek-rajongó Celeste Ready volt, aki édesanyja földi maradványait egy parkból küldte az egekbe egy másfél méter átmérőjű héliumos légballon segítségével. A hölgy szerint anyja, Myrna Clemon mindig is vágyott az űrbe.

"Igazán megejtő volt" - mesélte később Celeste Ready a StarBanner.com weboldal újságíróinak. "Eleinte súlyos felhők borították az eget. Valahogy hátborzongató volt. Amint kiértünk a parkba, a felhők szétnyíltak, kitisztult az ég, és elengedhettük őt. Ahogy elszállt a ballon, újra beborult az ég."

Csaknem 10 kilométer magasra emelkedik a ballon, és biológiailag lebomló latexből készült, mondja a Végtelen Lebegés Társaság tulajdonosa, Joan West. 9-10 ezer méter magasságban a hőmérséklet mínusz 40 fok alá csökken, ezért a ballon megfagy és darabokra törik, szétszórva tartalmát a szélbe.

UFO-látóknak

Egy Texas állambeli cég, a Celestis (szintén beszédes név) még ennél is messzebbre megy: rakétával lövi fel a hamvakat az űrbe. A Houstonban székelő cég talán leghíresebb vásárlója Timothy Leary, az LSD-guru volt, aki szintén így ajánlotta az égnek földi hamvait.

Pontosabban azok töredékét, hiszen az Észak-Amerikai Hamvasztási Szövetség vezérigazgatója, Jack Springer szerint ezzel a módszerrel összesen 6 gramm hamvat juttathatunk az égbe, és ez a mennyiség mindenképpen jelképesnek számít a csaknem négy kilós hamuhalomhoz képest, ami egy emberből hamvasztás után átlagosan marad, egészítette ki a StarBanner információit az Ananova. A maradványokat egy rúzsméretű fémhengerben helyezik el és engedik szabadon a kozmoszban.

Utólag sajnálják

"Ha hamvak elszórásáról van szó, mindig furcsaságok történnek" - mondta a StarBannernek a a hamvasztási szervezet vezérigazgatója. Hozzátette: "Azok, akik elszórják szeretteik hamvait, utólag egy kicsit mindig sajnálják, hogy nincs egy hely, ahová visszajárhatnak. Ezért van az, hogy a legtöbben mégis a mutatós szelencéket és urnákat választják."