Benjamin, a 3 éves border collie alighanem Nagy-Britannia legokosabb kutyája: 56 különböző játékszert tud szimatával kiválogatni a sötétben azok neve alapján, s ez még nem minden.

Benjamin gazdája, a 69 éves Clive Pedley ezen kívül 22 különböző parancs teljesítésére tanította meg kedvencét, s még illemtudóvá is nevelte. Az eb ugyan visszahozza az eldobott botocskát, de csak akkor teszi le, amikor gazdája azt mondja neki: "Köszönöm szépen". A játékok keresését pedig úgy kell elképzelni, hogy Pedley azt mondja: Sztegoszaurusz, és Benjamin már hozza is a sötét szobából éppen a sztegoszaurusz formájú játékszert.

Pedley egyébként korábban kutyákat tanított be a brit börtönök számára, s olyan nagyra tartja saját kedvencét, hogy el akarja indítani a legokosabb háziállatok számára idén rendezendő televíziós vetélkedőn. A brit kutyaedzők szövetségének szóvivője kijelentette: a kutyák mindenképpen sokkal értelmesebbek, mint az emberek hinnék. A statisztikák alapján éppen a border colliekat tartják a legokosabb kutyáknak, míg a legcsekélyebb IQ-val az afgán agarak rendelkeznek.