A moszkvai állatkertben fokhagymát és erdei bogyókból préselt italt adnak a majmoknak, hogy megelőzzék a megfázásos megbetegedéseket. Amint arról a "7" elnevezésű moszkvai rádióadó beszámolt, a főemlősök szívesen fogyasztják e gyógyhatású termékeket.

A német hírügynökség a tény közléséhez nem tette hozzá, hogy a volt Szovjetunió területén ma is nagyon népszerűek a gyógyítás hagyományos, természetes módszerei az emberek körében is. Télen nagyon sok hagymát és fokhagymát fogyasztanak az emberek.

A megfázásos, lázas megbetegedések kezelésére már nyáron sokan sok cukorral ledarált, nagy vitamin-tartalmú bogyós gyümölcsöt, benne különösen sok málnát tesznek el, s a cukros gyümölcspépet megfázás esetén este forró teában fogyasztják. Ha ez nem vinné le a beteg lázát, jöhet a kissé viszkető, de nagyon hatásos - és minden patikában kapható - mustártapasz a mellre és a hátra. A csöpögő orrokba pedig nem gyógyszertári készítményeket csepegtetnek, hanem vékony textilbe - például zsebkendőbe - kötött, apróra vágott hagymát szagoltatnak vele, s a hatás nem maradhat el.