Egyre kedveltebb a papaya, mert egészségesen karcsúsít. A narancssárga egzotikus gyümölcs nagy koncentrációban tartalmaz A, B és C vitamint, jelentős mennyiségű rost van benne, továbbá emésztést elősegítő enzim, viszont zsiradék és kalória alig akad a gyümölcsben - hívta fel a figyelmet Bonnban a fogyasztóvédelmi szolgálat. A papaya húsában a gyümölcssav is csekély.

Aki az elsősorban Közép- és Dél-Amerikában honos, de Afrikában, Ausztráliában és Indiában is megtermő papayából vásárol, ügyeljen arra, hogy olyanokat válasszon, amelyek legalább félig érettek, mert a papaya húsa különben még nem narancssárga és híjával van a rá jellemző zamatnak is. Tárolásának optimális hőmérséklete 10-13 Celsius fok. Hét foknál alacsonyabb hőmérsékleten a gyümölcs károsodik a hidegtől.