Baktériumtaszító ruhák, textíliák kifejlesztésén munkálkodnak vegyészek. A műszálakat intelligenciával felruházó próbálkozás a jövőben nagy jelentősségű lehet a sportruházatban és a gyógyászatban.

A paplanok és párnák töltőanyaga - jóllehet, a természetes anyagok egyre kedveltebbek - a jövőben nem gyúlékony, lángálló és baktériumtaszító szálból készül, amint arról a Maschen-Industrie című lap beszámolt.

A baktériumok megtelepedését gátló szálak közül van olyan, amelybe a mentesítő anyagot eleve beépítik, míg egy másik fajta csak a felületén hordozza a biológiailag ható szert. Ezek különösen ruházati és egészségügyi célú kelmék szövésére alkalmasak. Sportruhák, fehérneműk és harisnyák esetében az egyes fajták 50 mosásig képesek megtartani a baktériumellenes hatást.

A másik kutatási irány a hőtartó képességre vonatkozik: az üreges, könnyű szálak kiváló hőszigetelő képességűek és ez fontos a síruháknál, a barlangászok és a sziklamászók öltözeteinél is.

A legújabb műszálkutatásoknál már azt is figyelembe veszik, hogy a különleges alapanyagok mennyire bomlanak le használat után a környezetben.