A génkezelt élelmiszerek hatása az emberi szervezetre nézve még nem pontosan ismert, ezért sokan tartanak az ilyen alapanyagokból készült ennivalók fogyasztásától. Kevesebb szó esik arról, hogy mi a helyzet a génkezelt ruházati alapanyagokkal.

Minden országban szigorúan szabályozzák a génkezelt alapanyagokból készülő termékek forgalmazását. Ez vonatkozik a génkezelt növényi nyersanyagból - főleg gyapotból - készült kelmékre is. Amint a Textiltechnika című szaklap hírül adta, a szegényebb fejlődő országok gyapottermesztő üzemeinek nagy része átállt a géntechnológiára. A gének megváltoztatása révén olcsóbb lehet a termelés, még akkor is, ha beleszámítjuk a kutatási célokra fordított összegeket. Pusztán a rovarirtó szerek kihagyása rengeteg energia megtakarításával jár.

Egyes tudósok rámutattak, hogy a mai növényfajták előállításának nagy része éppen a szaporodási folyamatba való emberi beavatkozás eredménye. Ami az élelmiszereket illeti, érthetőbbek a fogyasztói félelmek. A ruhaanyagok előállításánál viszont megkerülhetetlennek tűnik ez a fajta biotechnológiai beavatkozás, hiszen többletprofittal jár. A vegyi szálak előállítása állandó vegyipari kutatások eredménye; várhatóan a természetes alapanyagok továbbfejlesztése is felgyorsul - mutatnak rá a szakértők.