Hetvenötezer euróért (csaknem 20 millió forintért) talált gazdára a szerdai árverésen az a kendő, amelyet XVI. Lajos francia király viselt röviddel kivégzése, 1793. január 21-e előtt. A becses történelmi ereklyét XVI. Lajos halálának 211. évfordulóján, szerdán az Indre-et-Loire megyei loches-i városházán a vendome-i becsüs, Philippe Rouillac közreműködésével árverezték el.

A háromszögletű, lenből szőtt fehér kendő kissé megsárgult a verítéktől és az eltelt századoktól. Nagyméretű textília, 160 cm hosszú és 76 cm széles, Marie-Antoinette keze nyomát is magán viseli, hiszen a királyné gondos feleségként itt-ott megstoppolta.

Mielőtt a vérpadra indult volna börtönéből, XVI. Lajos hívére, egy párizsi tanácsnokra, Vincent-ra bízta a kendőt, akit egy év múlva éppen azért végeztek ki, mert elrejtette ezt a ruhadarabot.

Az új tulajdonos nevét nem hozták nyilvánosságra, egy francia-amerikai családról van szó, amelynek megbízottja telefonon vett részt az árverésen - adta hírül a francia hírügynökség. Eddig a legdrágábban elkelt történelmi ruhadarab Napóleon egyik inge volt, amely 60 ezer euróért (csaknem 16 millió forintért) lelt gazdára.