A kínai lobogó vörös és sárga színeire festette be majmait egy kínai állatkert a majom jegyébe forduló új holdév ünnepére, csütörtök reggelre. A majmok nem fogadták kitörő örömmel gondozóik színes fantáziájú ötletét. "Festés előtt el kellett őket altatnunk. Ébredés után először csodálkoztak, de alig egy perc múlva már jókedvűnek tűntek" - mondta el az Új Kína hírügynökségnek a senjangi (Shenyang) Erdei Szafari Park egyik vezetője.

A színorgia nem korlátozódott csupán a majmokra. A park állatorvosi klinikájának vezetője, Hszü Tien-csü (Xu Dianju) elbüszkélkedett vele, hogy lovakat is bepingáltak: színes zebracsíkokat festettek rájuk. Az állatvédők neheztelésüket fejezték ki az ünnepi festészet hallatán. Vizsgálatot fognak indítani, hogy kiderüljön, megfelelően bántak-e az állatokkal, és ha nem így történt, felelősségre vonják a park dolgozóit.

A park vadállományára felügyelő igazgató-helyettes, Szung Jen-csu (Song Yanzhu) védelmébe vette az állatpingáló projektet. Szerinte a legjobb minőségű festékeket használták, a mérgezésnek azért sincs esélye, mert a majmok nem szokták nyalogatni egymás szőrét. A színezés után "nem voltak sem izgatottak, sem különösebben nyugtalanok" - állította az igazgató-helyettes.