Jogi úton akar elégtételt venni az egyik legelőkelőbb londoni étterem az egyik legtekintélyesebb brit újságon, amiért annak gasztronómiai szakírója rettenetes jelzőkkel zsúfolt kritikát írt a vendéglő konyhai teljesítményéről.

A sértett fél a Shepherd's, a londoni kormányzati negyed, a Westminster egyik legismertebb kulináris központja, ahol rendszeresen megfordulnak a brit politikai és üzleti élet csúcsvezetői. Ellátogatott az intézménybe Matthew Norman, a The Sunday Telegraph éttermi kritikusa is - és amit élményeiről megjelentetett a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lapban, azt Richard Shepherd, a tulaj nem tette ki az ablakba cége reklámjaként.

Az olyan megállapítások, mint "a pokol nyolcadik tornáca", vagy "a keresztény világ legrosszabb éttermeinek egyike", még az enyhébbek közül valók voltak. Norman az elé tálalt fogások "fokozatosan crescendóba csapó rettenetéről" írt, és arról, hogy az ételeket "férfiöltönyös női őrmesterek által űzött olasz pincérek" szolgálták fel. A kritikus, akit tavaly az év brit gasztronómiai szakírójává választottak, az általa kóstolt, brandyvel ízesített ráklevest úgy jellemezte: ha az ételt "az iraki sivatagban, egy robbanótöltetben találnák meg, Tony Blair meg lenne mentve" - utalva ezzel a háború vége óta hiába keresett iraki tömegpusztító fegyverekre.

Richard Shepherd, a vérig sértett tulaj az egyik legnagyobb londoni ügyvédi irodát küldte rá a The Sunday Telegraphra, közölve, hogy ha a lap nem fizet méltányos kártérítést - amelyet ő jótékonysági célokra fordítana -, rágalmazás címén indít pert az újság ellen. Az újságíró nem akármilyen áldozatba döfte kritikusi tollát, Shepherd ugyanis legalább akkora név a brit gasztronómiában, mint Norman az étteremkritikusi körben.