Három befolyásos személyiség arra szólította fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy ne fogadja el azon országok nevezését, amelyek kizárják a részvételből a nőket.

A felhívást sajtótájékoztató keretében tette közzé Anna Karamanu, az Európai Parlament egyik görög képviselője, Annie Sugier, egy a nők jogait védő nemzetközi szervezet francia elnöke és Anne-Marie Lizin belga szenátor.

A három hölgy emlékeztette a döntéshozókat, hogy a nők kizárása egyes delegációkból súlyosan sérti az olimpiai chartát. Az indítványozók elismerték, hogy az utóbbi időben jelentős haladás történt e területen, ugyanakkor megjegyezték, a jelenség nemcsak muzulmán országokra korlátozódik, hanem afrikai, latin-amerikai és ázsiai nemzeteket is érint.

A javaslattevők szerint a NOB-nak úgy kellene eljárnia, mint annak idején az apartheid-rendszer kapcsán a Dél-afrikai Köztársasággal, azaz ki kellene zárni az olimpiai mozgalomból a renitens országokat, de legalábbis kilátásba kellene helyezni számukra ezt a lehetőséget.