Virágzik a bérraboskodás Dániában: általában napi 135 euró (35 ezer forint) "ülésdíjért" az igazi elítéltek helyett mások vonulnak be a börtönbe letölteni a büntetést. A bérraboskodás természetesen törvénytelen, ám megkönnyíti, hogy a dán börtönökben a "becsekkoláskor" nem kérnek fényképes igazolványt, csupán a társadalombiztosítási kártyán ellenőrzik az elítélt személyazonosságát. A dán rendőrség ugyan készít fotókat az őrizetbe vett személyekről, de ezekhez nem férnek hozzá a börtönök.

Becslések szerint évente mintegy százan "ugranak be" mások helyett a börtönökbe. Akad, aki jókora "kedvezményt" ad, és egy teljes hónapot a napi ár harmadáért is hajlandó leülni. Életfogytiglani ítélet letöltésére persze nehéz találni helyettest, többnyire inkább csak kisebb vétségekért - például ittas vezetésért - ülnek a bérrabok, és zömmel csupán 1-2 hónapos szabadságvesztések letöltését vállalják.

Egyébként kockázatos a dolog, mivel, ha kiderül a csere, a bérrab egy év börtönbüntetést is kaphat, ami már tényleg az övé, és ott van az esetleges pénzbírság is, amivel sújthatják a helyettesítésért.