Vagdalékkal és zabliszttel töltött birkabendő a-azaz egy hagyományos skót étel, a haggis, nagyüzemi gyártásába vág bele egy kis skót cég egy amerikai vállalattal az Egyesült Államokban.

A haggis sokakat már említésekor borzadállyal tölt el, ám akadnak szép számmal, akiknek a össze fut a szájukban nyál ettől a csemegétől. Az Egyesült Államokban mintegy 10 millió skót származású ember él, és rájuk alapozva vág bele Chicagóban az ipari méterű birkabendőtöltésbe, -főzésbe és -konzerválásba Ken Stahly.

Reményei szerint már az idén 300 ezer birkabendőkonzerv kel el a boltokban. Hogy a vegetariánusok se maradjanak ki a jóból, lesz húsmentes haggis is, bár ez utóbbi kissé fából vaskarika, hiszen a birka gyomra nem igazán zöldség.

A pontos recept szigorúan őrzött üzleti titok - ahogy az amerikai partnercég kiléte is -, de az biztos, hogy a haggis vagdalékai közül nem hiányozhat a máj, a szív, a faggyú.

A piac beetetésének nagy akadálya lehet azonban - skót gyökerek ide vagy oda - az amerikaik tudatlansága. Egy felmérés szerint még a Skóciába látogató amerikaiaknak - tehát valamelyest skót érdeklődésűeknek - az egyharmada is azt hitte, hogy a haggis egy állat, amelyre a felföldiek vadásznak.