A sörivás, illetve a sör bizonyos alkotóelemeinek fogyasztása - patkányok esetében - csökkenti a vastagbélrák előfordulási kockázatát, de egyelőre még nem tudni, hogy a sörnek ez a jótékony hatása emberek esetében is érvényes-e.

A japán Nozava Hadzsime professzor és csoportja a jokohamai Kirin sörfőzde által finanszírozott kutatási projekten dolgozva arra a megállapításra jutott, hogy sör, illetve malátakivonat két héten át tartó fogyasztása patkányok esetében csökkentette a korábban mesterségesen előidézett DNS károsodást. Az öt héten át tartó kúra pedig csökkentette a később tumorrá alakuló sérülések képződését. A japán csoport vizsgálatainak eredményéről az International Journal of Cancer című szakfolyóirat számolt be.

Kiderült, hogy a hámsérülések gyógyulása a sör jellegétől is függ: a barna sör hatékonyabb, mint a világos, pilseni tipusú. Csak a malátakivonat fogyasztása bizonyult egészségügyi szempontból hasznosnak, a komlófogyasztás nem - tette hozzá a folyóirat cikke.

Az eredmény azt jelezheti, hogy a mérsékelt sörfogyasztással csökkenthető a vastagbélrák előfordulásának kockázata, a jelenség oka azonban még magyarázatra szorul. Hosszas kutató munka szükséges még az eredmények ellenőrzéséhez, és ahhoz, hogy miként működik a mechanizmus emberek esetében.