Tízmillió óvszert oszt szét az országban a brazil egészségügyi minisztérium a karneváli időszakban, február 20-a és 24-e között. Az akció része az AIDS-megelőző programnak - tudatta a francia hírügynökséggel a minisztérium szóvivője.

Humberto Costa, a brazil egészségügyi miniszter bejelentette az új kampány jelszavát: "Semmi sem hatol át az óvszeren. Használjátok, és bízzatok benne!" Az a célja, hogy meggyőzze a brazilokat arról, milyen hatékony az óvszer az AIDS és a nemi betegségek megelőzésében.

Egy januári országos felmérés ugyanis kimutatta: a szexuálisan aktív korú lakosság 15 százaléka kételkedik a kondom hatásosságában. Ráadásul a katolikus egyház is fellépett az óvszerkampány ellen.

A kampány régebbi jelmondatát - "Higgyetek, és használjatok óvszert!" - Costa január végén megvétózta, mert úgy ítélte, hogy az "nyílt provokáció" az egyház ellen. A "higgyetek" felszólítást ezért cserélte ki a "bízzatok" szlogenre, de az egyház továbbra is támadja a minisztérium egészségvédő tervezetét.

Az egészségügyi miniszter sajtóközleményt adott ki, amelyben leszögezte: "Az egyház veszélyezteti mindazok életét, akik vallásos meggyőződésük miatt nem hajlandóak védekezni az AIDS ellen."